fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Skicka fakturan till föräldrarna”

Anställ civila administratörer inom polisväsendet så att poliserna kan göra sitt jobb. Straffa våldsbrott hårdare. Och omhänderta ungdomar som ”busar” på gatan på ett enklare sätt, skicka sedan fakturan till föräldrarna, föreslår Kistamoderaten Aleks Sakala.

Publicerad: 13 mars 2017, 15:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Våldsbrott och avrättningar inom den kriminella världen har blivit något av vardag, skriver Aleks Sakala (M).

Foto: Johan Nilsson, TT


Ämnen i artikeln:

TrygghetModeraternaSegregationGängkriminalitet

Våldsbrott och avrättningar inom den kriminella världen har blivit något av vardag i det som var ett tryggt land att leva i. Många människor jag känner som har invandrat från Mellanöstern, Grekland, före detta Jugoslavien etcetera, liksom jag själv, känner inte längre igen landet som vi flyttade till.

Före valet 2014 pratade den dåvarande oppositionen om att Sverige har blivit kallt och att detta berodde på alliansregeringen, som hyllats i hela världen för sin ekonomiska politik (förutom här hemma). Om Sverige var kallt innan 2014 så har det blivit genomfruset 2017.

Vi har numera grupperingar av kriminella ungdomar i allt lägre åldrar som avrättar varandra. Och de har en svans av ouppfostrade tonåringar som misstror samhället och hatar allt som har med Sverige att göra. Det visar sig exempelvis genom stenkastning mot blåljuspersonal.

Och blir de tagna av polisen misstänkta för att ha begått brott så får de lämna polisstationen i princip inom några timmar. Det ställs inga krav på någon längre, förutom på vanliga medborgare. Man kan förlora sitt körkort direkt om man har kört för fort, men om man har hittats med ett vapen får konsekvenserna vänta, och under tiden hinner man begå nya brott.

Jag är medveten att det inte är så det är tänkt, men det är precis det som systemet resulterar i. Man blir förundrad över handlingsförlamningen inom det svenska rättsväsendet.

Och även om polisen gör sitt yttersta är det inte det som syns. De mäts och bedöms efter resultat på gatan, inte efter hur stressigt de har det eller hur mycket det springs i korridorerna.

Vad är lösningen? Enligt min mening så borde man massanställa civila administratörer inom polisväsendet så att poliser kan göra sitt jobb. Våldsbrott måste straffas hårdare.

​Sysslolösa ungdomar som busar på gatan, exempelvis kastar sten mot blåljuspersonal eller begår andra brott, borde man kunna omhänderta på ett enklare sätt, exempelvis genom att koppla in socialtjänsten, och sedan skicka fakturan till föräldrarna.

Det skulle motivera föräldrarna att själva ta hand om sina barn, i stället för att inte bry sig om vad killarna gör ute på kvällarna eller varifrån de får pengar till den dyra jackan.

Dessutom krävs mindre kravlöshet i skolan. Tuffare utbildningskrav skulle sysselsätta många ungdomar utan vettiga fritidsintressen som är nu ute på gatan.

Ordningsvakter som hjälper polisen och säkrar trygghet på gator och torg var ett förslag från Moderaterna som nu faktiskt införs (på prov) i Husby. Arbetsförmedlingen, som har blivit en bidragsförmedling, är ett problem i sig. Lägre trösklar till arbetsmarknaden skulle underlätta för många i utanförskap.

Vi behöver reformer på många nivåer. Vi måste prata om konkreta åtgärder, istället för att slösa tid och energi på att diskutera vad presidenten i USA tycker om läget i Sverige. Insatser mot brottsligheten måste samordnas, både kortsiktigt och långsiktigt, både lokalt och nationellt.

Den här utvecklingen får inte fortsätta. Medborgarna kräver det.

Aleks Sakala, ordförande Kistamoderaterna, Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev