Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Skatteutjämningen bör bli mer effektiv”

Publicerad: 20 september 2017, 12:13

Foto: Magnus Selander

Om Karin Wanngård, finansborgarråd (S) i Stockholms stad, fick peta i Magdalena Anderssons budget skulle hon förändra systemet kring skatteutjämningen.


Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Vad för slags budget är detta? Är den offensiv, passiv, försiktig, modig..?

— Det är en bra och balanserad budget, med nödvändiga reformer. Ska man välja ord utifrån svarsalternativen så skulle jag säga att den är offensiv, med sänkt skatt för pensionärer, 750 miljoner kronor för att stärka rättsväsendet, höjt barnbidrag samt investeringar för fler jobb.

Var i budgeten syns det att vi närmar oss ett valår?

— Det syns väl mest om man ställer det mot alternativet, oppositionens prioriteringar. Det är tydligt att väljarna kommer att ha två väldigt olika val. Det kan vara behövligt när vi närmar oss valdagen. Samma gamla vanliga skattesänkningar står mot vår tanke om att satsa på det som vi tycker Sverige behöver. Utöver det jag nämnt så tycker jag satsningen på 5 miljarder på miljö- och klimatarbetet för att minska utsläppen är en ansvarfull och framåtsyftande politik.

Om du fick omprioritera en budgetpost och lägga resurserna under den på ett annat politikområde - vilken förändring skulle du göra?

— Jag har tidigare haft synpunkter på skatteutjämningen, inte på att vi i Stockholm ska bidra till systemet, men snarare på hur systemet är utformat. Så det är kanske inte en omprioritering av just den budgetposten, utan snarare att man borde se över systemet. Jag tror att det kan göras mer effektivt, vilket i förlängningen skulle frigöra mer resurser till bland annat skola och utbildning.

Magdalena Anderssons största misstag i denna budget är….?

— Misstag vet jag inte, och det här är inget nytt för vår del, men i Stockholm vill vi alltid se mindre av riktade statsbidrag, och mer av generella. Förutsättningarna för kommunerna ser väldigt olika ut.

Ämnen i artikeln:

Budget 2018

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev