Demokrati
Skattepengar ska inte finansiera hatpredikanter
I ett demokratiskt samhälle måste alla uttryck inom ramen för yttrandefrihet och religionsfrihet tolereras. Men allt som tolereras ska inte finansieras med skattemedel. Därför har kulturnämnden i Stockholms läns landsting påbörjat arbetet med att se över reglerna för stödet till kultur- och föreningsliv.
Publicerad: 29 maj 2018, 17:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Körsång är ett exempel på en aktivitet som förtjänar stöd oavsett arrangör. Foto: Colourbox
Den senaste tiden har vi sett flera exempel på när offentliga medel används för att sprida totalitära och våldsbejakande religiösa uttolkningar. Organisationer med offentligt stöd har visat sig stå nära rörelser som ligger i öppen konflikt med västvärldens demokratiska ideal. Ungdomsorganisationer använder skattemedel till religiös undervisning med influgna gästimamer med hårdföra budskap. För oss moderater är det provocerande att sådana här arrangemang kan finansieras av skattebetalarnas pengar.
Vi tror att en fri och kreativ kultursektor är en viktig del av attraktionskraften i landets storstadsregioner. Kultur- och föreningsliv bidrar till bildning och tillväxt, folkhälsa och folkstyre. Aktiva medborgare berikar demokratin och stärker samhället. I kulturnämnden i Stockholms läns landsting har vi riktat in uppdraget på att stärka barn och ungas aktiviteter, deras egna skapande och göra bildningskultur tillgänglig för fler. Syftet är att stimulera denna positiva inverkan på samhället, utan att undergräva kulturens och föreningarnas fria ställning.
I ett demokratiskt samhälle måste alla uttryck inom ramen för yttrandefrihet och religionsfrihet tolereras. Men allt som tolereras ska inte finansieras med skattemedel. Därför har kulturnämnden i Stockholms läns landsting nu påbörjat arbetet med att se över reglerna för stödet till kultur- och föreningsliv.
Vår utgångspunkt är att offentliga medel ska gå till verksamheter som är öppna för alla, lika för alla. I ett inriktningsbeslut har vi format en ny stödmodell som ska säkerställa att landstingspengar inte går till religionsundervisning och religionsutövning, eller till etniskt slutna organisationer. Samtidigt har det för oss i Moderaterna varit viktigt att hitta rätt balans och inte utestänga värdefulla aktiviteter som är öppna för alla men som arrangeras på konfessionell grund. Scoutverksamhet, körsång och innebandy är exempel på aktiviteter som förtjänar stöd oavsett vem som arrangerar. Därför vill vi dela upp stöden i ett organisationsstöd och ett aktivitetsstöd.
Organisationsstöd ska endast gå till etniskt och religiöst obundna organisationer, men aktivitetsstödet ska kunna sökas av alla som anordnar aktiviteter för barn och unga. Och genom att knyta stödet till specifika aktiviteter slipper landstinget göra bedömningar av innehållet i budskapen. Stöd ges utifrån det man gör, inte utifrån vem man är eller tror på.
Det här kommer att ställa krav på trossamfunden. Aktiviteter som hålls på konfessionell grund måste hållas fria från tvingande religiösa inslag, samma krav som ställs på religiösa friskolor med andra ord. Det är en balanserad avvägning som inte helt utestänger trossamfundens viktiga ungdomsarbete, men hindrar att skattemedel går till religionsundervisning eller religionsutövning.
Vad Socialdemokraterna vill är inte lätt att veta då de kastar sig mellan ytterligheter. I Stockholm reserverade de sig mot Alliansens förslag. I Göteborg har de gått fram med förslag som rycker undan allt stöd för konfessionella föreningar, men behåller det för Unga örnar. Regeringens utredare Ulf Bjereld velar. Han har lagt fram ett otydligt förslag som bygger på granskningar utifrån luddiga kriterier. En demokrati måste uthärda att även icke-demokratiska idéer framförs. Men skattemedel ska inte upprätthålla slutna organisationer som vänder sig mot samhället och vars enda verksamhet består i att sprida våldsamma och totalitära budskap.
Den starka svenska religionsfriheten är ett viktigt värde att slå vakt om. Men skattemedel ska riktas till aktiviteter som är relevanta och motiverade för skattebetalarna att stödja gemensamt. Vi tycker att vi har hittat en modell som fler regioner och landsting kan ta efter.
Rickard Wessman, förste vice ordförande i kulturnämnden i Stockholms läns landsting (M)
Benjamin Dousa, ledamot i kulturnämnden i Stockholms läns landsting (M) och ordförande för MUF
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.