Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Skattemedel ska inte gå till extremism och hat”

Det finns en naivitet och okunskap i Sverige om vad vissa organisationer står för. Detta har lett till att extrema grupper har beviljats organisationsbidrag från både stat och kommuner. Det är oacceptabelt.

Publicerad: 5 april 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ExtremismBidragLiberalerna

Frilansskribenten Sofie Löwenmark har via Timbros nättidskrift Smedjan gjort en viktig granskning av statliga bidrag till olika organisationer. Granskningen visar att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) beviljat skattemedel till organisationer som är odemokratiska, sprider våldsbejakande islamism och budskap som är antisemitiska, homofoba och sexistiska. Organisationer som bagatelliserar hedersförtryck och som bidrar till framväxten av parallellsamhällen liksom en rad oseriösa aktörer får bidrag.

Det är förstås helt oacceptabelt att skattemedel går till organisationer som predikar extremism och rasism. Från Liberalernas sida är vi tydliga: om inte de bestämmelser och regler som finns är tillräckligt tydliga för att stoppa detta, så måste regelverket skärpas. Det handlar om såväl nationell nivå som i kommuner där olika typer av föreningsbidrag delas ut. När en statlig myndighet har svårt att ha koll på vad vissa organisationer egentligen står för och vilka värderingar som präglar verksamheten så är det ännu svårare för många kommuner att sätta sig in i allt detta.

Det har skett att bidrag har stoppats. Till exempel drog MUCF in det ekonomiska stödet till Turkiska riksförbundet efter att en ledande företrädare blivit dömd för att ha hetsat mot armenier.

Men samtidigt fortsätter odemokratiska organisationer att få offentliga bidrag. Ansvaret ligger nu på statsrådet Alice Bah Kuhnke (MP) som måste agera så att detta upphör. Det handlar dels om en bättre kontroll över vilka organisationer som får bidrag, men också om mer kunskap om extremism och hoten mot demokratin.

Liberalerna menar också att inga offentliga medel ska gå till organisationer som motverkar jämställdhet och integration eller som predikar extremism och hat.

Fredrik Malm, integrationspolitisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ExtremismBidragLiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev