Demokrati
Mats Reimer: Skattebetalarna ska inte bekosta alternativmedicin
Den svenska vården har gott om problem. Men bristen på skattefinansierad alternativmedicin är inte ett av dem, skriver barnläkaren Mats Reimer.
Publicerad: 26 april 2018, 07:29
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Patienter förtjänar riktig medicin, inte sockerpiller. Foto: Colourbox
Ämnen i artikeln:
ValfrihetReplik. Maria Torshall och hennes tre medförfattare klagar över bristande valfrihet i vården, men vad menar egentligen dessa vänner av Vidarkliniken och annan alternativmedicin?
Barn under åtta år sägs ibland sakna valfrihet, eftersom endast vårdgivare med legitimation har rätt att behandla de yngsta barnen i Sverige. Kvacksalverilagstiftningen förbjuder också alternativterapeuter att behandla vuxna med diabetes, epilepsi, cancer och några få andra tillstånd.
Legitimerad vårdpersonal är skyldig att behandla patienter enligt vetenskap och, i brist på vetenskap, enligt det lite svårfångade begreppet beprövad erfarenhet. Det finns ganska många legitimerade behandlare som rör sig i gränslandet till ovetenskaplig alternativmedicin, så länge inte patienter riskeras att skadas verkar tillsynsmyndigheterna oftast se mellan fingrarna.
För vuxna patienter saknas det inte privata behandlare utanför den vanliga vården; det erbjuds en vildvuxen flora fantasifulla terapier, från kristallhealing till märkliga frekvensmaskiner. Men man får betala med egna pengar, eller möjligen med arbetsgivarens friskvårdsbidrag.
Det Torshall med flera verkar propagera för är mer skattebetald alternativmedicin och är i linje med författarnas tidigare stöd till Vidarkliniken och deras antroposofiska mediciner. De flesta av oss är nog ändå glada över att den svenska offentligt betalda vården grundas på vetenskap så långt det är möjligt, och ser knappast Schweiz eller Frankrike som förebilder. Dessa länder har bristande vaccinationstäckning och legitimerade läkare som skriver ut homeopatiska preparat, säkert ofta i full vetskap om att det är rena sockerpiller.
Den svenska vården har problem med allt fler äldre multisjuka patienter, med köer och personalbrist, med vårdpolitiker som ställer ut orealistiska löften till väljarkåren. Men brist på alternativmedicin är inte ett av våra problem. Tvärtom får man hoppas att regeringens utredare Kjell Asplund kan föreslå att kvacksalverilagen breddas så att den skyddar alla barn och innefattar alla allvarliga sjukdomar hos vuxna, även psykiatri.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Mats Reimer
Ämnen i artikeln:
Valfrihet