fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Skärpt säkerhet på stadshuset efter hot

Publicerad: 6 augusti 2021, 09:19

Linköpings kommun inför nya rutiner för besök på stadshuset efter hoten mot kommunalrådet Muharrem Demirok (C). Foto: PETER HOLGERSSON, Bildbyrån

Linköpings kommun skärper besöksrutinerna på stadshuset efter hoten mot kommunalrådet Muharrem Demirok (C). En säkerhetskurs för förtroendevalda tidigareläggs också.

Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaCenterpartietHotSociala medierSäkerhet

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Det var efter ett inlägg på Twitter som kommunalrådet Muharrem Demirok (C) i Linköping fick ta emot hat och hot. Familjens bil vandaliserades också. Händelserna har polisanmälts. Nu agerar kommunen och skärper säkerheten på stadshuset, rapporterar P4 Östergötland.  

– Man kommer att behöva skriva in sig och få en besöksbricka och bli eskorterad in och ut ur stadshuset. Så ser det redan ut i många andra kommuner. Vi tror att det räcker till att börja med. Sedan behöver man hela tiden väga tillräcklig nivå på säkerheten mot att vara tillgängliga för medborgarna och andra besökare, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) till radiokanalen. 

Han berättar också att en planerad säkerhetsutbildning som riktar sig till förtroendevalda tidigareläggs. På utbildningen ska politikerna bland annat få lära sig att göra riskbedömningar inför fysiska besök och få utbildning i hur de bäst hanterar sociala medier. 

Niklas Borg är upprörd över det som hänt hans kommunalrådskollega. 

– Det är väldigt allvarligt. Man tar illa vid sig när haten och hoten inte bara stannar på nätet utan också tar sig utanför och tar sig till hemmiljön och drabbar familjen, säger han till P4 Östergötland. 

I intervjun med radiokanalen varnar han för att den här typen av händelser kan få konsekvenser för demokratin. 

– Det är kanske lite unikt för Sverige att vi har politiker som är väldigt tillgängliga för medborgarna. Vill man att det ska kunna fortsätta och vi ska ha politiker som kommunicerar med väljarna då måste vi också se till att vi beter oss respektfullt mot varandra, säger Niklas Borg. 

Det är andra gången på en vecka som ett kommunalråd utsätts för allvarliga hot. Tidigare har Dagens Samhälle rapporterat om dödshot mot kommunstyrelsens ordförande i Olofström Morgan Bengtsson (S) efter att han uttalat sig om anlagda bränder i kommunen. Enligt en enkät som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har gjort har 44 procent av landets kommunstyrelseordföranden utsatts för hot, hat eller våld under de tre senaste åren. 

Läs mer: Dödshot mot kommunalråd: ”Det är ett hot mot demokratin” 

Läs mer: Mer än var fjärde kommuntopp utsatt för hot 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev