måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Skärp lagen för att stoppa stök på biblioteken”

Vi måste sätta stopp för hotfulla personer på våra bibliotek. Det måste, precis som i simhallar, bli möjligt att avvisa och porta dem som stör ordningen.

Publicerad: 21 september 2017, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BibliotekTrygghetHotKriminalitet

Bibliotekarier som flera gånger i veckan blir vittne till bråk, fylla och aggressivitet bland besökarna. Bibliotek som tvingas hålla stängt eftersom stöd och bråk gör det omöjligt att hålla öppet. Vi behöver lagskärpningar för att kunna garantera säkerheten och tryggheten på de kultur- och fritidsverksamheter som skattebetalarna finansierar gemensamt.

Redan för två år sedan larmade fackförbundet Dik om att biblioteken blir allt mer utsatta för hot och våld. I dagarna presenterades en ny arbetsmiljöundersökning och resultatet är dystert.

73 procent av de 1 358 bibliotekarier som svarat skriver att de upplevt ”social oro” på jobbet de senaste två åren. 41 procent tycker att den ökat medan 42 procent svarar att den ligger på samma nivå.

34 procent av de bibliotekarier som jobbar på folkbiblioteken bevittnar flera gånger i veckan bråk mellan besökare, fylla, aggressivitet eller vägran att respektera bibliotekets regler, enligt undersökningen. Var tredje!

22 procent har blivit hotade eller fått ta emot påtryckningar i samband med medieinköp. När bibliotekarier motiverar varför de inte kan köpa in vissa tidskrifter eller böcker blir besökare hotfulla.

Vi liberaler har sett den här utvecklingen komma. Flera bibliotek i Stockholm har tidigare tvingats ha stängt i perioder på grund av besökare som beter sig illa och av allt att döma inte har minsta intresse av det biblioteket kan erbjuda. Det borde vara en orimlig lösning att stänga medborgarnas skattefinansierade bibliotek på grund av att vissa inte kan sköta sig. Men det är tyvärr så det ibland har blivit, i brist på tillräckligt verkningsfulla åtgärder.

Som ett svar på otrygghet och övergrepp inne på simhallen Eriksdalsbadet vände sig Socialdemokraterna till regeringen och vädjade om en lagändring för att kunna avvisa och porta gäster som tidigare hade misskött sig. Precis en sådan lösning behöver också biblioteken.

Vi liberaler i Stockholm har tagit initiativ till trygghetsskapande åtgärder, och vill framför allt att medarbetarna på biblioteken tydligt ska känna att uppdragsgivaren står bakom dem. Men arbetsgivarens stöd behöver också följas av handling. Det är dags att låta biblioteken faktiskt avvisa besökare som inte sköter sig.

Det är de som värnar biblioteken och som står upp för läsning och kultur som måste vara de främsta vakthundarna mot hot och våld som drabbar anställda och besökare. Vi måste sätta stopp för uppenbart hotfulla personer på våra bibliotek, så att andra kan fortsätta våga gå dit. Biblioteksfrid är viktigast för dem som behöver biblioteken bäst.

Rasmus Jonlund, vice ordförande (L) kulturnämnden Stockholms stad

Hanna Gerdes, ledamot (L) kulturnämnden Stockholms stad

Anne-Lie Elfvén, ersättare (L) kulturnämnden Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev