tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Skamligt beslut att införa id-kontroller

Partier bör stå för sin politik, oavsett väder och hur vindarna blåser. Men, det är uppenbart att endast två partier i Sveriges riksdag står upp för rätten att söka asyl, skriver Freddy Grip (V) och John Kåberg (C).

Publicerad: 21 december 2015, 11:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är djupt beklagligt att id-kontroller har införts på tåg, bussar och färjor till Sverige, skriver en vänsterpartist och en centerpartist.

Foto: Lars Schröder, TT


Ämnen i artikeln:

GränskontrollerFlyktingmottagandeAsylsökandeCenterpartietFlyktingpolitikVänsterpartietMigration

Det är inte ofta vi är ense i sakfrågor eller förespråkar samma politiska lösningar. Som politiskt aktiva företräder vi partier på varsin sida av den politiska skalan, det liberala Centerpartiet respektive det socialistiska Vänsterpartiet. Vi delar dock övertygelsen om att man alltid ska stå för sin politik, oavsett väder och hur vindarna blåser.

Regeringen har nyligen, tillsammans med Sverigedemokraterna, fått igenom ett av lagrådet kritiserat lagförslag om id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige. Detta trots att Stefan Löfven på Medborgarplatsen i september proklamerade ”mitt Europa bygger inga murar” och att Miljöpartiet i valet utlovade ”vi kommer aldrig medverka till att göra det svårare att komma till Sverige”.

Resten av Alliansen vill ha förslag som knappast skiljer sig i innehåll, men som har ett litet annat utförande. Konsekvensen av båda dessa förslag är att det blir svårare att komma till Sverige – det vill säga att den så viktiga demokratiska fri-och rättigheten som asylrätten innebär hotas. Detta är helt oacceptabelt. Det är djupt beklagligt att politiken har hamnat här.

När det är kris i omvärlden, när läget blir ansträngt, är det som viktigast att slå vakt om ingångna internationella överenskommelser och de demokratiskt utformade vägarna för nya lagförslag.

Julkalendern handlade häromdagen om hur Sverige tog emot de barn som flydde från Finland till följd av andra världskriget. Då öppnade Sverige sina hem för att ge skydd åt den som flyr. I dag är det krig och konflikt runt om i världen, Syrien, Irak, Libyen, Afghanistan, och Nigeria för att nämna några konflikter.

I fjol dödades fler människor i strid än någon gång sedan kalla krigets slut, drygt 100 000. I den situationen är det helt avgörande att Sverige fortsätter stå för öppenhet och värnar rätten att söka skydd.

När det blåser som hårdast är det skönt att ha något att hålla i, men då måste detta något vara väl förankrat och inte svepa bort med vinden. Politiken måste därför vara djupt rotad i ideologi och övertygelse. Det är uppenbart att det bara finns två partier i Sveriges riksdag som står upp för rätten att söka asyl.

Vi i Vänsterpartiet och Centerpartiet säger nej till alla försök att bryta den svenska traditionen att sätta människor i första rummet.

----

Läs även repliken på ovan text: Det vore mer skamligt om ingenting gjordes

Freddy Grip, utbildningspolitisk talesperson (V), Stockholms stad

John Kåberg, gruppledare (C) utbildningsnämnden Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev