Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Ska den som fått avslag ha bistånd eller resa hem?

Samtidigt som Socialdemokraterna i Stockholm erbjuder ekonomiskt bistånd till personer som befinner sig illegalt i Sverige, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att samma personer ska lämna landet. Vems politik är det som gäller, undrar Andréa Ström, M i Stockholm.

Publicerad: 28 februari 2018, 14:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Rickard Kilström


Ämnen i artikeln:

BidragStockholm

Den S-ledda regeringen och S-ledningen i Stockholm fortsätter att motarbeta varandra och skicka dubbla budskap till de asylsökande som fått avslagsbesked. Nyligen satt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i direktsändning hos TV4 och uttalade att ”den som inte har fått uppehållstillstånd ska lämna landet”, men de socialdemokratiska kollegorna i Stockholm väljer istället att erbjuda ekonomiskt bistånd till personer som befinner sig illegalt i Sverige. Vems linje gäller – Ylva Johanssons eller finansborgarrådet Karin Wanngårds?

Socialdemokraternas otydlighet i frågan om avslag till asylsökande skapar osäkerhet i både rätts- och migrationssystemet. Att med ena handen signalera att ett avslag på asylansökan innebär att vederbörande ska återvända hem, och med andra handen ge ekonomiskt bistånd till samma personer som fått avslag är paradoxalt. Det bidrar till ett växande skuggsamhälle där personer erbjuds skola, vård och ekonomiskt bistånd samtidigt som de tvingas leva gömda. Det är varken en hållbar eller mänsklig situation.

De närmaste åren beräknas ungefär 50 000 personer gå under jorden för att undvika att bli utvisade från Sverige och det är orimligt att kommunerna ska stå för försörjningsstöd till denna grupp. Socialdemokraterna borde istället fokusera på de människor som har fått uppehållstillstånd för att kunna ge dem den bästa möjliga starten i Sverige. Ett politiskt ledarskap kräver tuffa beslut och tydliga prioriteringar. Prioriteringar som måste vara samstämmiga – oavsett om de kommer från Rosenbad eller stadshuset.

Just nu bygger Socialdemokraterna en fristad i Stockholm för dem som uppehåller sig illegalt i Sverige, samtidigt som Ylva Johansson säger att samma personer ska åka hem. För Moderaterna är ekonomiskt bistånd det yttersta skyddsnätet i samhället och ett kortsiktigt alternativ. När en person får ekonomiskt bistånd ska det finnas tydliga och definierade motprestationskrav som syftar till jobb, praktik eller studier. Den synen på ekonomiskt bistånd har Socialdemokraterna i Stockholm nu avskaffat genom att möjliggöra bidragsutbetalningar till personer som inte har sökt asyl.

Då socialtjänsten på grund av sekretesshinder inte kan ta del av Migrationsverkets ärendesystem kan en enskild socialsekreterare aldrig se om en person har sökt asyl eller fått avslag. Socialtjänsten blir därmed helt beroende av den sökandes goda vilja att berätta om sin asylstatus.

På så sätt utökar alltså Socialdemokraterna i teorin Stockholms försörjningsbörda till att omfatta samtliga människor i världen som lyckas ta sig hit. Då spelar det ingen roll om arbetsmarknadsminister Ylva Johansson anser att människor borde lämna Sverige när de har fått ett avslagsbeslut.

Vi efterfrågar svar från Socialdemokraterna om vad de ekonomiska bidragen kommer att kosta, hur många personer som omfattas och hur det i praktiken ska gå till att ge bidrag till personer som samtidigt måste gömma sig från polisen. Ylva Johansson och Karin Wanngård får gärna förtydliga sin politik, men inte var för sig utan tillsammans.

Andréa Ström, (M), vice ordförande Socialnämnden Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BidragStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev