söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Ser fram emot en fortsatt dialog med Vellinge”

I vår besöker jag samtliga kommunledningar i Skåne för att diskutera gemensamma utmaningar. Vi tycker inte lika om allt, men vi tror ändå att ha en konstruktiv dialog, skriver landshövdingen i Skåne i en replik.

Publicerad: 5 april 2017, 14:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Nils Bergendal och Lunds universitet


Ämnen i artikeln:

LänsstyrelsenEkonomiKommunalt självstyre

Replik. Carina Wurzler och Henrik Thorsell (M), kso och andre vice ordförande i Vellinge, anser att Länsstyrelsen Skåne hindrar Skånes utveckling och exemplifierar med  ”motståndet mot Science Village” i Lund.

Jag vill klargöra att Länsstyrelsen Skåne absolut inte är någon ”motståndare” till Science Village, ett planerat forsknings- och utbildningsområde nära den internationella ESS-anläggningen. ESS och Brunnshögsområdet är på flera sätt positivt för Skåne och Öresundsregionen.

Länsstyrelsens uppdrag är att samordna olika samhällsintressen. Länsstyrelsen ska också utöva tillsyn över kommunernas planverksamhet. I detta ärende innebär det bland annat att pröva om planen kan allvarligt påverka människors säkerhet eller hälsa. Den expertmyndighet Länsstyrelsen samråder med, Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har fört fram flera invändningar mot bedömningen av stålriskerna från ESS.

När Lunds kommun inte ville invänta SSM:s utredning valde Länsstyrelsen att upphäva detaljplanen. Länsstyrelsen fattade beslutet rekordsnabbt, inom en vecka, för att ärendet så snabbt som möjligt skulle kunna överklagas till regeringen för ett avgörande. Vi har också fört samman Lunds kommun och Strålsäkerhetsmyndigheten till ett möte. Min förhoppning är att ärendet avslutas med ett klartecken från Strålsäkerhetsmyndigheten och ett positivt beslut från regeringen.

Och jag ser fram emot en fortsatt dialog med Vellinge kommun. I vår besöker jag samtliga 33 kommunledningar i Skåne för att diskutera gemensamma utmaningar. Vi tycker inte lika om allt, men det går att ha en konstruktiv dialog även när vi har olika uppfattningar. Vi ses den 19 april!

Anneli Hulthén, landshövding i Skåne län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev