Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Se gräset växa: Degerfors direktsänder från Stora Valla

Publicerad: 31 mars 2022, 09:32

Suzanne Hellström, tidigare näringslivschef på Degerfors kommun, arbetar numera för fotbollsklubben.

Foto: Degerfors IF/Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Arenan Stora Valla i Degerfors håller inte måttet för allsvenskan. Men kommunen satsar stora belopp på att rusta den. Nu går det att i direktsändning följa hur en ny gräsmatta växer fram.

Ämnen i artikeln:

IdrottUpphandlingsarbete

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


I fjol gjorde Degerfors IF efter 23 år comeback i herrarnas fotbollsallsvenska. Jubel i bruksorten, förstås. Men också oro för kostnaderna för kommunen som äger lagets anrika arena.

Svenska fotbollförbundet ställer tuffa krav. Stora Valla uppfyller dem inte. Inför förra säsongen fick Degerfors IF dispens för spel i högsta serien mot att man kunde visa upp ett politiskt beslut om investeringar i arenan. 

Politikerna ansåg sig inte ha något val. 51 miljoner kronor avsattes, trots att kommunens ekonomi är ansträngd. I fjol kom ny belysning på plats, i år ska en ny gräsmatta anläggas och nästa år byggs ytterligare 2 000 sittplatser under tak.

Arbetet med den nya planen pågår just nu och sedan i onsdags går det att följa live – slow tv. Just nu handlar det om att fixa underlaget så att gräset kan rullas ut. Stora Valla har på senare år i princip saknat dränering, vilket gjort att Degerfors IF fått inleda vårsäsongen med att spela sina hemmamatcher i Örebro.

Upphandlingen av entreprenör för arbetet tog längre tid än vad kommunen räknat med så nu är det bråttom. Degerfors IF:s hemmapremiär mot BK Häcken äger rum redan den 9 april.

– Jag sitter och kollar på direktsändningen mest hela dagarna. Man får faktiskt en bättre överblick när man ser på tv än när man går ut och tittar, säger Suzanne Hellström och skrattar gott.

Den tidigare kommunala näringslivschefen var fram till årsskiftet klubbdirektör för Degerfors IF. Nu har hon tagit ett steg tillbaka, men jobbar fortfarande på kansliet.

Blir gräsmattan klar i tid?
– Vi hoppas det, men vi vet inte riktigt ännu. Vi har för säkerhets skull även bokat Bern Arena i Örebro.

När underlaget är klart kan gräset rullas ut och därefter ska det vara spelbart efter bara ett par dagar. Så hoppet lever i Degerfors.

LÄS MER: Krisdrabbade Degerfors lägger 50 miljoner på arenan 

LÄS MER: Glädje och oro när brukslaget når toppen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev