onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD:s beslut om Hanna Nilsson efter skandalen

Publicerad: 30 mars 2023, 13:51

Hanna Nilsson (SD).

Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

Hanna Nilsson ska fortsätta att leda Sverigedemokraternas fullmäktigegrupp i Hässleholm. Det beslutade partiet på onsdagen.

Ämnen i artikeln:

Skandalen kring Vikingabyn i Hässleholm

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Sverigedemokraten Hanna Nilsson har fått hård kritik efter sitt agerande i samband med en konflikt mellan kommunen och en av ägarna till Vittfarnas vikingaby i Hässleholm. På hemliga bandinspelningar har hon talat nedsättande om såväl kommunen, som en enskild politiker och tjänstemän.

Det har gjort att Moderaterna och Kristdemokraterna beslutat sig för att lämna styret med SD och söka en ny majoritet, troligen tillsammans med Socialdemokraterna och ytterligare ett parti.

I ett pressmeddelande skriver nu SD i Hässleholm att Hanna Nilsson erbjudit sig att avgå som kommunstyrelsens ordförande och överlåta uppdraget till den nuvarande vice ordföranden Lina Bengtsson (M). Detta har dock inte accepterats av S och M som anser att Hanna Nilsson bör lämna alla politiska uppdrag om styret ska kunna fortsätta med de nuvarande partierna.

”Samtliga bud från M och KD har innefattat att M skulle inneha kso-posten, vilket vi som största parti inte kan acceptera. Det är SD-gruppen som beslutar vilka som ska ingå i vårt politiska lag, inte media eller andra partier”, skriver SD i pressmeddelandet och slår fast att Hanna Nilsson kommer att fortsätta att vara gruppledare för partiet.

Hanna Nilsson är tills vidare kommunstyrelsens ordförande. S och M har gjort klart att om de lyckas bilda en ny majoritet så kommer de att se till att kommunfullmäktige upplöser de nuvarande nämnderna och styrelserna så att de kan bildas om enligt de nya förutsättningarna.

LÄS MER: Styret i Hässleholm spricker efter vikingaby-skandalen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev