Demokrati
SD vill slippa ställa upp i fem kommunval – oklart om de lyckas
Publicerad: 10 augusti 2022, 09:37
Sverigedemokraterna försöker dra sig ur flera kommunval för att slippa problem med tomma stolar och personer som kuppar sig in, säger Mattias Bäckström Johansson. Foto: Johan Nilsson/TT, Riksdagen
Riksdagspartierna kan dra sig ur kommunvalet på de platser där de saknar namn på sina valsedlar. Men det är mycket ovanligt att det sker.
I år har SD beslutat sig för att inte ställa upp i fem kommuner. Frågan är nu om det går vägen.
De åtta riksdagspartierna blir automatiskt anmälda till alla val. Men sedan 2018 kan de anmäla att de inte ställer upp i exempelvis ett kommunval. Detta för att undvika att de vinner mandat som inte går att besätta och därmed får tomma stolar i fullmäktige. För fyra år sedan var det dock inget parti som utnyttjade möjligheten.
Nu har det för första gången hänt att riksdagspartier avanmält sig från kommunvalet på grund av att de saknar kandidater, vilket Svenska Dagbladet var först med att berätta.
Sverigedemokraterna har bestämt sig för att inte ställa upp i fem kommuner. SD har haft bekymmer med tomma stolar och att personer kuppat sig in på mandat.
– Vi har varit mer drabbade eftersom vi vuxit snabbt och människor vi inte velat ha med att göra har kommit in på våra stolar. Det är en problematik vi måste jobba med om vi ska vårda vårt varumärke, säger SD:s vice partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.
LÄS MER: Småpartiernas kris – allt färre ställer upp
I förra valet tog SD till en metod för att stoppa oönskade kandidater som vice partisekreteraren kallar för ”hemsnickrad”. Där partiet inte fick fram kandidater skrev man in distriktsordföranden som toppnamn, även om hen inte bodde på orten och därmed inte var valbar. Och så låste man listan så att ingen skulle kunna ta sig in på den.
– Det var en teknisk möjlighet för oss att undvika en oönskad situation. Men det innebar ju också att det såg ut som att vi ställde upp och det var ju lite oärligt, medger Mattias Bäckström Johansson och framhåller att en avanmälan är en klart bättre variant.
Tiden för partierna att anmäla kandidater till sina tryckta valsedlar gick ut den 29 april. Det är dock möjligt att registrera personer som ställer upp ända fram till två dagar före valet. De som deltar måste ge sitt medgivande, men det är teoretiskt möjligt för en person att anmäla sig själv om inte listan är låst av partiet. Att låsa en tom lista går dock inte.
SD anser därför att det säkraste sättet att undvika att någon kuppar sig in eller att partiet får tomma stolar är att formellt dra sig ur det aktuella valet.
Den 29 april var sju av SD:s listor till kommunvalet tomma. I två av dem har det sedan dess tillkommit kandidater. Partistyrelsen har tagit beslut om att SD inte ska ställa upp i de fem kommuner där man saknar namn: Arjeplog, Norberg, Sorsele, Åsele och Övertorneå.
– Vår ambition är att avanmäla oss där, men det har visat sig att det inte är jättelätt. Det finns en hel del byråkrati kring det. Vi får se om vi lyckas fullt ut, säger Mattias Bäckström Johansson.
Tiden för att meddela till Valmyndigheten att man drar sig ur gick ut den 28 juli. Möjligen har SD missat deadline i något fall. I andra kan det krävas kompletterande dokumentation.
Enligt Svenska Dagbladets granskning är just nu 156 av riksdagspartiernas listor till kommunvalet tomma. Ändå utnyttjas möjligheten att avanmäla alltså mycket sparsamt. Miljöpartiet har särklassigt flest listor utan namn, 66 stycken. Ändå har partiet bara dragit sig ur ett kommunval – i Aneby.
Att partiet lokalt i Aneby kände till möjligheten att inte delta var mest en slump, berättar Jan-Olov Adolfsson (MP), som nu sitter i både kommunstyrelsen och fullmäktige men med ålderns rätt vill dra sig tillbaka.
– Jag fick höra om det från någon, jag minns inte vem men det var inte från partiet centralt. Varför inte fler gör som vi förstår jag inte, säger han.
Miljöpartiets ledning säger i ett sms till Dagens Samhälle att man internt inte har diskuterat möjligheten till avanmälan.
”Vi har känt till möjligheten men inte känt något behov av att uppmana lokalavdelningarna att nyttja den. Våra distrikt jobbar på för att få fler att kandidera”, skriver partisekreteraren Katrin Wissing.
LÄS MER:
Lista på unga stjärnskott: 30 hetaste toppkandidaterna under 30
Personligheten påverkar valet av parti