Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD: Vi är besvikna på Dagens Samhälle

När senaste numret av Dagens Samhälle damp ner i brevlådorna var vi många som blev minst sagt besvikna. På mittuppslaget presenterades en satirbild av Leif Zetterling, som har med bilder i varje nummer detta valår.

Publicerad: 28 juni 2014, 11:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedierMedierMedier

Bilden visar samtliga partiledare balanserandes på lina, ett par på väg att trilla av. Samtliga partiledare bär sin partisymbol, eller inget alls. Samtliga utom Jimmie Åkesson, vill säga. I stället för en blåsippa porträtteras Åkesson bärandes en svensk flagga - i vars mitt ett hakkors ritats in.

Satir är en självklar del av det offentliga, inte minst politisk sådan. Den tidning jag ansvarar för, SD-Kuriren, har i varje nummer en sida med såväl syrliga kommentarer på andras utspel som en serie på samma tema. Men satir behöver finess och en grund att bygga på. Satir ska vara lika vass och lika syrlig mot samtliga måltavlor.

Bilden i Dagens Samhälle är ingetdera. Att på ett sådant sätt använda sig av en symbol för en vidrig och människoföraktande ideologi som om vårt parti delar dess tankar är inte bara lågt och ohyfsat mot oss och våra medlemmar, det är också hånfullt mot alla de som lidit och dött på grund av nazismen. Det skulle aldrig få passera i min tidning. Det förvånar mig att Dagens Samhälle sjunker till en sådan nivå.

Paula Bieler
Chefredaktör SD-Kuriren

Dagens Samhälles Mats Edman svarar Paula Bieler:

Sverigedemokraterna är ett parti som har dokumenterat nynazistiska rötter. Att partiet förändrats betyder inte att ursprunget går att sudda bort. Ifråga om SD är det högst osäkert om partiet har sanerat sig från det nazistiska oket. Det senaste året har vi sett exempel på både uteslutningar av anstuckna medlemmar och SD:are som hoppat av för att ansluta sig till det öppet rasistiska Svenskarnas Parti.

Så när Jimmie Åkesson viftar med svenska flaggan är jag säker på att det sitter bruna löss i hans blågula fana än i dag, och det är nog så Leif Zetterlings bild bör tolkas.

Och det aggressiva, intoleranta sätt som många SD-sympatisörer just nu väljer att kommunicera med exempelvis undertecknad är bestickande. Att partiet fortfarande har problem med medlemmarnas brist på etik och moral är helt uppenbart.

Jag vill samtidigt påpeka att fler riksdagspartier än SD har en solkig historia, särskilt om man backar bandet tillbaka till 30-talet. När det gäller Vänsterpartiet och dess förbindlighet och överseende med kommunistiska diktaturer behöver man inte gå särskilt långt bakåt i tiden för att hitta otvättade bykar. Det räcker med att säga Lars Ohly.

Det står nu en konstnär/debattör fritt att utforma satiriska teckningar efter eget huvud. I egenskap av ansvarig utgivare står jag bakom Leif Zetterlings frihet att tolka samtiden och vidtar inga andra åtgärder än att stödja denna grundläggande demokratiska princip.

Mats Edman
Ansvarig utgivare Dagens Samhälle

Paula Bieler, riksdagskandidat (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MedierMedierMedier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev