Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD värnar riskkapitalisters intressen, inte elevernas

Medan SD har låtit sig bjudas på middag av lobbyisterna har vi haft träffar med professionen och facket, läst forskningsrapporter och deltagit i seminarier hos elevorganisationerna. Utifrån det lägger vi en mängd förslag för att säkra alla barns rätt till en jämlik, likvärdig och högkvalitativ utbildning uppfyllas, skriver Daniel Riazat, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson, Vänsterpartiet i en replik.

Publicerad: 8 februari 2018, 12:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vinstjakten inom utbildningsväsendet måste stoppar, skriver V.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenUtbildningJämlikhet

Debatten om vilket skolsystem Sverige ska ha hårdnar. Medan en stor majoritet av Sveriges befolkning värnar elevers rätt till kunskap så fortsätter en majoritet av riksdagens partier, med SD i spetsen, att försvara kapitalisters rätt att starta skolor med våra skattepengar, samt deras rätt att få göra vinst på just våra gemensamma skatteintäkter.

Ska vi vara världens enda land som tillåter riskkapitalister och andra storföretag att göra vinster på bekostnad av våra barn, elever och personal? Eller ska vi ha en jämlik och likvärdig skola som går att lita på? Frågor som är självklara för såväl professionen som för föräldrar och resten av befolkningen verkar vara desto svårare för Sverigedemokraterna att förstå.

I en debattartikel som publicerades den 29 januari skriver representanter för SD en rad felaktigheter i syfte att försvara vinstjakten inom svensk skola. Detta är ingen slump. Nu finns nämligen ett färdigt lagförslag mot vinstjakten i välfärden som Vänsterpartiet tagit fram tillsammans med regeringen. Detta förslag utgår ifrån att skolan ska vara till för eleverna, inte för att göra någon bolagsägare rik. Det innebär svåra tider för Sverigedemokraterna och de övriga borgerliga partierna som försvarar sina bästa vänner, riskkapitalisterna.

Tidigare har svenska medier avslöjat hur näringslivsaktörer och storbolag bjudit SD, inklusive en av de som undertecknat artikeln i Dagens Samhälle, på lyxmiddagar och haft hemliga möten i syfte att påverka deras politik. Det tyngsta exemplet var hur lobbyismen bidrog till att partiet svängde från att ha uttalat sig emot vinster inom skolsektorn innan valet till att numera vara det parti som förespråkar obegränsade vinster för skolföretag.

Medan lobbyisterna bjudit representanter för ett parti med en rasistisk ideologi på middagar har vi haft träffar med professionen och facket, läst forskningsrapporter och deltagit i seminarier hos elevorganisationerna.

Därför föreslår vi bland annat att vinstjakten inom utbildningsväsendet stoppas och att resurserna istället läggs på elever och personal. Därför föreslår vi att dagens orättvisa skolvalsystem som leder till ökad segregation avskaffas och därför föreslår vi att staten tar över huvudansvaret för den svenska skolan.

Utöver det finns många åtgärder som måste hanteras. Förstelärarreformen måste avvecklas till förmån för ett karriärstegssystem som utgår ifrån faktiska utbildningsmeriter, har tydliga kriterier och som dessutom inte splittrar lärarkollegiet. Skolpengen måste ersättas med ett finansieringssystem som utgår ifrån barnens faktiska behov. Elevers rätt till organisering och skolpersonalens rätt till meddelarfrihet måste respekteras i praktiken. Arbetet mot sexuella trakasserier, homofobi och rasism måste intensifieras och fördjupas.

Svensk skola behöver inga fler hafsverk och ska inte svartmålas. Det är såväl eleverna som personalen trötta på och det leder inte till förbättringar. Men samtidigt måste systematiska problem åtgärdas och alla barns rätt till en jämlik, likvärdig och högkvalitativ utbildning uppfyllas. Det kan inga middagar med storbolag lösa. För det krävs att politiker lyssnar på forskningen, professionen och eleverna.

Daniel Riazat, riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson, Vänsterpartiet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev