måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD tar över MP:s roll som vågmästare i landstingen

Publicerad: 15 september 2014, 05:56

Vem ska styra Stockholms läns landsting? Varken Filippa Reinfeldt (M) eller utmanaren Helene Hellmark Knutsson (S) kan enkelt bilda en majoritet.

Sverigedemokraterna har fått mandat i samtliga landstingsfullmäktige. I flera landsting får partiet därmed den vågmästarroll som Miljöpartiet tidigare haft. Nu väntar många förhandlingar om makten. Så gick det i landstingsvalen - HELA LISTAN


Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


SD mer än fördubblar antalet röster i landstingsvalen och får totalt 9,2 procent.

Partiet tar för första gången plats i Stockholms läns landstingsfullmäktige, vilket gör att inget av de traditionella blocken där kan utropa sig till vinnare. Allianspartierna, som styrt Stockholmslandstinget de senaste åtta åren, backar kraftigt men är fortfarande större än de rödgröna partierna tillsammans.

I Skåne har Alliansen styrt tillsammans med Miljöpartiet, som inför valet dock inte lovat fortsatt stöd. Och när alla valdistrikt utom ett är räknade har Sverigedemokraterna en vågmästarroll även i Region Skåne, som är partiets starkaste fäste i landstings- och regionvalet. SD fick 14,6 procent av rösterna i Skåne. Om MP bildar ett rödgrönt block tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blir de större än Alliansen, men får inte egen majoritet.

SD kom även in i de fyra landsting i norra Sverige där de hittills saknat mandat. I Norrbotten ser dock S, V och MP ut att kunna behålla sin majoritet, med knappast möjliga marginal. Rösträkningen är ännu inte avslutad.

I Västerbotten har Vänsterpartiet hoppat av det rödgröna samarbetet, men om stridsyxorna grävs ner är det möjligt att åter bilda en rödgrön majoritet.

Även i Jämtland finns osämja i det rödgröna blocket. MP har hoppat av samarbetet med S och V. Men även där har de tre partierna nu möjlighet att åter bilda en majoritet.

I Västernorrland har Sjukvårdspartiet kastat in handduken, vilket skapar en ny politisk situation. Socialdemokraterna går framåt och är bara ett mandat ifrån egen majoritet. Tillsammans med Vänsterpartiet kan de nu återta makten. Landstinget har de senaste fyra åren styrts av en allians bestående av de fyra borgerliga partierna, MP samt Sjukvårdspartiet.

I Sörmland möbleras det om ordentligt i landstingsfullmäktige. Det nya partiet ”Vård för pengarna” fick 11,5 procent av rösterna och tar åtta mandat. Även SD får åtta mandat efter att ha fördubblat antalet röster. Det betyder att dagens styrande majoritet, som består av S, MP och Folkpartiet, inte längre har majoritet.

I Östergötland skrapar de rödgröna partierna ihop 50 mandat, vilket gör att de missar egen majoritet med minsta möjliga marginal, ett mandat. Landstinget Östergötland har den senaste mandatperioden styrts av Alliansen plus sjukvårdspartiet Vrinnevilistan, men det partiet ställde inte upp i årets val. SD gick kraftigt fram och fick 10 mandat.

Region Halland styrs nu av Alliansen plus Miljöpartiet, och denna konstellation behåller sin majoritetsställning. MP har inte bundit sig vid något av blocken, men kan inte bilda majoritet tillsammans med S och V.

Feministiskt Initiativ fick 1 procent av rösterna i landstings- och regionvalen och lyckades inte ta några mandat i de landsting där de ställde upp.

Så gick det i landstingen - hela listan i tabellen till höger (i mobil: under artikeln).

Så gick det i landstingsvalen

https://www.dagenssamhalle.se/sites/default/files/misc/landstingres_0.pdf

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev