Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”SD satsar mer på rika än vanligt folk”

SD påstår att man lägger en budget för vanligt folk. Granskar man partiets budgetförslag blir det uppenbart att sanningen är en annan. Med SD:s politik får vi en avsevärt sämre välfärd och samhällsservice runtom i landet.

Publicerad: 9 oktober 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Henrik Montgomery, TT


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaVälfärdLOSkatterBudget 2018

Sverigedemokraternas budget som presenterades i förra veckan är inte en budget för vanligt folk. Det blir uppenbart när man går igenom de olika förslag som partiet presenterar. Själva hävdar partiet att man vill ge skattesänkningar till låginkomsttagare och satsa på sjukvård. Det resonemanget är svårt att få ihop när man tittar på budgeten i sin helhet.

SD vill skära ner 33 miljarder på statsbidragen till kommunerna: Sverigedemokraterna vill alltså nästan skära ner lika mycket på kommunerna som regeringen föreslår till ökade satsningar totalt sett nästa år. Det skulle vara ett stort slag mot svensk välfärd. Mindre pengar till skolor, förskolor och äldreomsorg skulle innebära en nedrustning och försämring för elever, äldre och småbarnsföräldrar.

De skolor som redan i dag går på knäna och har för lite tid att lägga på de elever som behöver hjälpen bäst skulle få det ännu svårare att klara kunskapsmålen. De äldre som är oroliga för att de inte får den hjälp de behöver skulle förstås få det ännu tuffare och bördan på de anhöriga skulle bli tyngre. I förskolan behöver vi mer personal så att både barn och föräldrar kan känna sig trygga med att alla barn blir sedda.

Om SD:s politik blev verklighet skulle den satsning på välfärden som LO kräver tillintetgöras. Om man också lägger till det faktum att SD vill att staten helt ska släppa sitt ansvar för nyanlända och asylsökande skulle kostnaderna för kommunerna öka ännu mer. Den kraftigt minskade fördelning från stat till kommun med hjälp av generella statsbidrag skulle dessutom märkbart försämra kommunernas möjlighet att tillhandahålla en likvärdig skola, äldreomsorg och barnomsorg oavsett var i landet man bor.

Med SD:s politik får vi en avsevärt sämre välfärd och samhällsservice runtom i landet.

SD satsar mest på de rika: Sverigedemokraternas satsning på ytterligare ett jobbskatteavdrag och sänkta marginalskatter kommer framför allt gynna de som tjänar mest. Höginkomsttagare får mer i kronor och ören än låginkomsttagare samtidigt som sjuka och arbetslösa inte får någonting. Den rikaste tiondelen får, enligt SD:s beräkningar i budgetmotionen, mer än dubbelt så stor skattesänkning som genomsnittliga löntagaren och hela tretton gånger mer än de som har de lägsta inkomsterna.

SD vill inte satsa på barnfamiljerna: Sverigedemokraterna säger nej till regeringens höjning av barnbidraget. Ett tillskott i plånboken precis innan lön som kan göra stor skillnad för många barnfamiljer. Inte minst för de familjer som har svårt att få det att gå ihop i slutet av månaden.

SD vill försvaga fackföreningarna och den svenska modellen: Vi vet sedan tidigare att partiet vill begränsa strejkrätten genom att göra det svårare att genomföra sympatiåtgärder. SD motsätter sig också regeringens förslag om att införa en skattereduktion för fackföreningsavgiften, vilket skulle göra det betydligt billigare att vara med i facket. I sitt budgetförslag föreslår partiet även en obligatorisk statlig a-kassa vilket skulle göra att kopplingen mellan fack och a-kassa skulle försvinna.

Det skulle göra att den kunskap och förståelse för branscherna som respektive a-kassa arbetar med försvinner. En förstatligad a-kassa skulle också riskera att innebära att många väljer att inte gå med i ett fackförbund. Det skulle i sin tur leda till att arbetstagarnas rättigheter på arbetsmarknaden skulle försvagas.

Sverigedemokraterna har återigen bekänt färg. Aldrig på vanligt folks sida.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Therese Guovelin, förste vice ordförande LO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev