Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD:s uteblivna budget väcker återigen debatt

Publicerad: 23 november 2016, 10:43

Det blev ett turbulent fullmäktigemöte i Luleås stadshus på tisdagen.

Foto: Luleå kommun

Sverigedemokraterna kritiseras för att partiet inte lämnade in något eget budgetförslag vid tisdagens fullmäktigesammanträde i Luleå kommun. — Det betyder ju att SD i praktiken inte har någon politik, säger Thomas Olofsson (L). Enligt SD beror budgetproblemen på att partiet stängts ute från nämnderna.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSverigedemokraterna

På tisdagen klubbades Luleås budget på ett extra kommunfullmäktigemöte. Alla partierna hade lämnat in budgetförslag med satsningar de vill genomföra i kommunen, utom Sverigedemokraterna.

— Det är ju framförallt ett svek mot SD:s väljare, men för oss i oppositionen blir det ju svårt att granska partiets politik, säger fullmäktigeledamot Thomas Olofsson (L).

Det är, enligt honom, svårt att förstå att SD inte lyckas få fram något budgetförslag.

— Vi har väldigt bra förutsättningar i kommunen, alla får vara med i budgetberedningen, men där lyser SD med sin frånvaro, säger Thomas Olofsson.

Socialdemokraterna riktade vid mötet stark kritik mot SD:s uteblivna budgetförslag och kallade partiets agerande för ”oseriöst”.

SD:s gruppledare Carita Elfving mailar som svar på Dagens Samhälles frågor ett pressmeddelande, där partiet pekar på att ledamöterna i Luleå stängts ute från arbetet i nämnderna och därför ännu inte kunnat sätta sig in i alla förehavande, vilket krävs för att ta fram en budget.

Förra året uppdagades det under fullmäktigemötet i Luleå att Sverigedemokraterna hade kopierat hela sitt budgetförslag från partikollegorna i Lund. Den dåvarande gruppledaren som avgick efter händelsen, och har ersatts av Carita Elfving.

Debatten om hur Sverigedemokraterna sköter sitt uppdrag som förtroendevalda väntas fortsätta i Luleå, och i Boden.

Socialdemokraterna har egen majoritet i Luleå.

Margaretha Levander, debattredaktör och skribent, Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev