Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD:s uppgång i opinionen fortsätter

Publicerad: 24 september 2015, 11:56

Trots det stora mediala och ideella engagemanget i flyktingfrågan var det bara SD som ökade påtagligt i september.

Foto: Rickard Nilsson, TT

Sverigedemokraternas uppgång fortsatte i september. Partiet ökade med en procentenhet till 21,2 procent, enligt Dagens Samhälles Poll of polls.


Under september gjordes sju opinionsmätningar med sammanlagt 11 700 intervjuade. Ställningen mellan de dominerande blocken är i stort sett lika kring 38 procent vardera, men både de rödgröna och Alliansen krymper.

Trots det stora mediala och ideella engagemanget i flyktingfrågan var det bara SD som ökade påtagligt i september. Trenden för partiet har varit starkt uppåtgående under en lång tid och har ännu inte brutits.

Bland de rödgröna höll Socialdemokraterna ställningarna, medan både V och MP backade. Av Allianspartierna är det bara Centerpartiet som har viss vind i seglen. Avståndet mellan Moderaterna och SD var i september endast 0,8 procentenheter.

Det finns dock anmärkningsvärda skillnader mellan traditionella mätningar och så kallade webbpaneler. I synnerhet gäller detta för SD. Webbaserade Yougov redovisade 27 procent för SD (”landets största parti”) den 17 september, medan Ipsos fick knappt 17 procent bara en vecka senare (23/9).

Så stora skillnader indikerar att det kan finnas systematiska fel i mätmetoderna. Om man, i likhet med Novus/Ekot, utesluter webbpaneler ser läget ut som nedan.📷

Men oavsett mätmetod, SD ökade i september. Dagens Samhälle har valt att redovisa ett vägt genomsnitt av samtliga mätningar.

Fotnot: Källa till tabellerna är Dagens Samhälle Poll of polls. 

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News