Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD:s starka trend består i DS Poll of polls

Publicerad: 20 augusti 2015, 10:27

Yougov chockar med Sverigedemokraterna som största parti, men partiets starka trend har synts i Dagens Samhälles Poll of polls länge och ett händelserikt juli spelar säkert in.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaSD:s tillväxt

Sverige befinner sig i ”chock” sedan Yougov/Metro publicerat en undersökning som visar att SD skulle bli största parti med 25 procent om det vore val. Det vägda snittet för de fyra opinionsmätningar som gjordes i juli–augusti är 21,9 procent, visar DS Poll of polls.

För de som följer opinionen är utfallet inte överraskande. Trenden för SD är i DS Poll of polls – som löpande viktar samman de sju-åtta senaste mätningarna – klockrent upp, upp, upp. Inget annat parti har en tillnärmelsevis lika stark trend, vilket framgår av detta diagram:

Panikreaktionerna och bortförklaringarna lät inte vänta på sig efter dagens Yougov. Istället för att diskutera vad mätningen berättar om det nya Sverige har diverse ”experter” ifrågasatt undersökningen som sådan. ”Man kan inte lita på webbpaneler”, heter det från höger till vänster. Yougov är ett etablerat institut i USA och internationellt, men anklagas i Sverige för att vara oseriöst och opålitligt.

Så lät det också i juli månad när norska Sentio via Nyheter Idag rapporterade att SD var näst störst efter S med 23 procent. Moderaterna tappade stort. Då hette det från höger att ”Sentio är köpt av Sverigedemokraterna”. Inget institut i Sverige har varit lika träffsäkert som Sentio, oavsett mätmetod, när det gäller SD:s valresultat 2010 och 2014. Att Sentio är etablerat och respekterat i Norge och bland annat anlitas frekvent av de norska socialdemokraterna (Arbeiderpartiet) talas det tyst om.

Vad ingen utanför Sentio kände till i juli var att SD var landets största parti i Sentios julimätning, enligt opublicerade rådata. Sentios analytiker viktar om sina rådata utifrån olika parametrar före varje publicering. Omviktningen resulterade i att Sentio minskade SD från störst till näst störst.

LÄSTIPS: Ta del av våra debattredaktörers spaningar i Debattbloggen

DS Poll of polls har för närvarande ett aktualitetsproblem. SD får 18,8 procent i snitt i mätningarna från juni till augusti. Problemet är att hela fyra av de åtta mätningarna är cirka två månader gamla. Juli har varit fylld av dramatiska nyhetshändelser som ökat folks oro och sannolikt gynnat stödet för SD (tunnelbanekampanjen, handgranater i Malmö, vansinnesmord på IKEA, IS-terror, larmprognoser från Migrationsverket etc).

Om man bara räknar på de fyra mätningarna från juli och augusti (Demoskop, Sentio, Yougov och Inizio med totalt 5 900 intervjuer) är SD näst största parti med 21,9 procent efter S på 24,6 procent. Flera färska mätningar kommer inom kort, vilket ytterligare ökar aktualiteten och relevansen i DS Poll of polls.

Dagens Samhälle tar (till skillnad mot t ex Novus/Ekot) med samtliga etablerade mätningar i DS Poll of polls, oavsett mät- och insamlingsmetod. Detta ger oss ett stort underlag på 10–14 000 intervjuer.

När vi separerar telefonbaserade mätningar från webbpaneler ser vi också att webbpanelerna ligger knappt 1 procentenhet högre i snitt för SD. Den skillnaden är förhållandevis liten. Inför valet 2014 trodde de telefonbaserade instituten på 10 procent för SD – väljarna gav dem 12,9 procent.

Ur ett statistiskt-vetenskapligt perspektiv är slumpmässiga telefonundersökningar att föredra framför slumpmässiga dragningar ur självrekryterade webbpaneler. Problemet för SCB, Sifo, Novus och andra traditionella institut är att inte heller de med absolut säkerhet kan pricka in var den aktuella opinionen befinner sig.

När det gäller förmågan att förutsäga verkliga resultat har webbinstituten klarat sig överraskande bra. Statsvetarsajten Politologerna skrev om detta ämne 2013, vilket kan läsas här för den som vill fördjupa sig.

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev