Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD: Med vår politik minskar kommunernas kostnader

Anledningen till att vi inte behöver skjuta till lika stora anslag till kommunerna som regeringen är att en kraftigt minskad invandring leder till minskad belastning på den kommunala välfärden och därför också till lägre kostnader. Det är inte ett särskilt komplext samband.

Publicerad: 10 mars 2017, 11:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Regeringen verkar lida av en synnerligen dålig förståelse för den svenska skolan, skriver debattörerna.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaRegeringen

Replik. Det finansiella sparandet för hela kommunsektorn är detsamma i SD:s budgetalternativ som i regeringens. Att välfärden i vårt förslag dessutom ska begränsas till våra egna medborgare leder givetvis till en kraftigt minskad belastning. Det naturliga är givetvis att en stat är i första hand ansvarig för sina egna medborgare snarare än andra staters medborgare. Avseende de tio flyktingmiljarderna så säger vi klart nej till att använda skattebetalarnas pengar till att fortsätta finansiera en ansvarslös invandringspolitik som sedan länge nått vägs ände. Något annat vore märkligt.

LÄS OCKSÅ: ”SD:s politik skulle skapa kaos i kommunerna”

Regeringen verkar lida av en synnerligen dålig förståelse för den svenska skolan. Det hänger ihop med att man åsidosatt de offentliganställdas löner och arbetsvillkor under lång tid. Det löser inga problem att ropa efter fler utbildningsplatser om inte tillräckligt många söker sig dit på grund av dålig arbetsmiljö och villkor. Därför satsar vi miljardbelopp för att stärka deras situation och avseende just lärare föreslår vi riktiga karriärtjänster med påtagligt högre lönenivåer för de erkänt duktiga och erfarna lärarna, hellre än generella ökningar för alla oavsett erfarenhet och resultat.

Att nyanlända elever som ligger efter inte bara i språkkunskaper utan påfallande ofta också i ämneskunskap måste förberedas för den svenska skolan är fullt naturligt. Om en sådan elev bara ”kastas in” i skolan är risken stor att vederbörande dels inte hänger med i undervisningen, dels tar väldigt mycket resurser och personal i anspråk. Många är de lärare som vittnat om detta, men om deras erfarenheter och bekymmer bryr sig regeringen föga.

Vi kommer inte ställa oss bakom förslag som avskaffar valfriheten i skolan och i välfärden och utlämnar medborgaren enbart åt det offentliga alternativet. Att attackera de privata skolorna är enbart ett sätt att försöka skifta debatten bort från den kommunala skolans många misslyckanden. Att ta tag i de sämst fungerande skolorna istället för att angripa de populära och uppenbart välfungerande skolorna vore en betydligt mer konstruktiv ingång.

Att vi röstade nej till regeringens upphandlingsproposition är tämligen självklart. Det var måhända regeringens mest undermåliga proposition sedan valet med massiv kritik från remissinstanserna, som dels skulle leda till konkurrensfördelar för utländska bolag med utstationerad arbetskraft, dels skulle utesluta en stor majoritet av landets alla småföretagare från deltagande i offentliga upphandlingar. Dessutom är det inte oppositionens ansvar att lotsa igenom regeringens lagförslag. Om man nu valt att sätta sig i en minoritetsregering vore lite mer ödmjukhet på sin plats.

Det är ganska tydligt att regeringen blivit varse att tiden då det fanns en socialistisk majoritet i Sveriges riksdag är förbi för överskådlig framtid och desperationen därav lyser igenom i tramsiga påhitt om ”dyra middagar och whisky” och fula invektiv. Det är inte särskilt förtroendeingivande.

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)

Stefan Jakobsson, skolpolitisk talesperson (SD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev