Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD lovar runt men håller tunt till pensionärerna

Medan Socialdemokraterna går till val på att alla löntagare ska ha 70 procent av lönen i pension vill Sverigedemokraterna att Sveriges pensionärer ska fortsätta att hanka sig fram på småpengar. Det är hög tid att fler får veta sanningen om Sverigedemokraternas falska löften, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Publicerad: 28 augusti 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

LO har länge krävt bättre pensioner, skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

PensionPensionärerLOSverigedemokraternaSocialdemokraternaBudget

Sverigedemokraterna har under året gjort stort nummer av att framställa sig som pensionärernas vänner. Inget kunde vara mer fel. I en granskning i Svenska Dagbladet blir det svart på vitt: Det saknas 4 miljarder kronor i partiets påstådda satsning på pensionärerna.

Som vanligt när det gäller Sverigedemokraterna är de duktiga på att siffertrixa. För att göra det extra obegripligt har de presenterat en svårläst budget som är svår att ta sig igenom även för den mest initierade. Men det som döljer sig bakom Sverigedemokraternas tomma ord och löften är på allvar.

Sverige har aldrig varit rikare, och självfallet ska alla som har byggt upp vårt land ha en värdig ålderdom. LO har länge krävt bättre pensioner och tidigare i somras presenterade statsminister Stefan Löfven (S) valets kanske viktigaste löfte – att pensionen ska vara 70 procent av slutlönen. För genomsnittspensionären innebär det på sikt ungefär 1 000 kronor mer i plånboken varje månad. Det kommer att vara ett välkommet tillskott, inte minst för många av LO:s medlemmar som i dag tillhör de som tjänar minst och därmed också kommer att få en skral pension.

För de 231 500 svenska pensionärer som i dag har så låga pensioner att de klassas som fattiga krävs naturligtvis ännu fler akuta åtgärder. Här har Socialdemokraterna fattat avgörande beslut under den gångna mandatperioden. Bland annat har partiet tagit viktiga steg mot att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten som infördes av den borgerliga regeringen. Dessutom vill man höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för dem som har en inkomstpension på 9 000–17 000 kronor per månad. Det handlar om personer som slitit i ett helt yrkesliv i lågavlönade jobb. Tillsammans med löftet om att höja garantipensionen och bostadstillägget för de pensionärer som har det allra tuffast ekonomiskt kan vi få till avgörande förbättringar.

Valet den 9 september blir ett ödesval, inte minst för Sveriges nuvarande och kommande pensionärer. Ska vi ha ett samhälle där de som slitit för att bygga upp vårt land får en värdig ålderdom? Eller ska vi ha ett samhälle där pensionärer fortsätter att vända på slantarna i slutet av månaden? Personligen föredrar jag det förstnämnda. Därför kommer jag att lägga min röst på Socialdemokraterna den 9 september.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev