onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD kan avgöra maktstriden i SKR

Publicerad: 16 januari 2023, 11:45

Sverigedemokraterna kan få en avgörande roll på SKR-kongressen i mars. Men ännu har partiet inte gett några besked.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Peter Holgersson/Bildbyrån

Sverigedemokraterna kan bli vågmästare och avgöra vem som får ordförandeposten i SKR. Men än så länge är det tyst från partiet.

Ämnen i artikeln:

SKRSverigedemokraternaVal 2022Senaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


I fredags blev ombudsfördelningen klar till valkongressen för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Som Dagens Samhälle rapporterat vill Anders Henriksson (S) ta över ordförandeklubban i organisationen i kraft av att S, V och MP är största block. Men nuvarande ordförande Peter Danielsson (M) ser möjligheter att sitta kvar och leder det näst största blocket bestående av Alliansen, där M, C, KD och L liksom de rödgröna har en valteknisk samverkan. 

Om Alliansen ska behålla makten i SKR kommer det att krävas stöd från Sverigedemokraterna. Men därifrån är det än så länge tyst. ”Jag har inga kommentarer för närvarande” är beskedet från Michael Rosenberg (SD), gruppledare i SKR, i ett sms till Dagens Samhälle. 

Ett annat alternativ skulle vara att Centerpartiet lämnar Alliansen och väljer att stötta de rödgrönas kandidat Anders Henriksson. Han skulle då få en majoritet av ombuden bakom sig. Centerpartiets Carola Gunnarsson, förste vice ordförande i SKR och gruppledare, meddelade i fredags att man ska analysera resultatet och ville inte ge några ytterligare kommentarer. 

LÄS MER: Maktstrid i SKR – så blir ombudsfördelningen 

LÄS MER: Högst på SKR-toppens önskelista till regeringen: ”Lasta av bördor” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev