måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD har inga genomförbara åtgärder i sin asylpolitik

Jag får intrycket att SD skapat sin migrationspolitik isolerade i ett rum utan tillgång till vare sig böcker eller internet. De har inte ens koll på terminologin, utan blandar ihop flyktingar med alternativt skyddsbehövande, slutreplikerar Helena Trotzenfeldt, författare och fristående moderat debattör.

Publicerad: 4 september 2018, 11:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraternaModeraternaEUFNMigrationMigrationspolitik

Slutreplik. “Jag har alltid röstat på Moderaterna”, säger killen som kommer fram till mig i valstugan, “men i år tänker jag rösta på SD i Riksdagen.” Han ser lite busig ut, men med spår av tveksamhet i blicken.

SD begrep minsann att flyktingar var skadliga för Sverige före alla. Utfrysta från finrummen yttrade de modigt sanningen. Och det betyder att de verkligen kan asylpolitik, menar han.

Jag berättar att jag skrev en artikel om att SDs asylpolitik är extremt illa genomtänkt, och att det resulterade i att de omedelbart tog bort alla texter om migrationspolitik från sin webbsida. Rubbet. Inga länkar funkade på en hel dag. Han blir förvånad.

Paula Bieler (SD) skrev en replik på min artikel som inte säger något alls om vad de vill göra om de kommer till makten.  Vi är alla ense om att i den bästa av världar behöver ingen fly alls, och att det näst bästa är att alla flyr till närområdet och sedan fördelas enligt ett kvotsystem i stället för att betala smugglare och kanske dö längs vägen hit.

Men det är inte så verkligheten ser ut. Jag får intrycket att SD skapat sin migrationspolitik isolerade i ett rum utan tillgång till vare sig böcker eller internet. De har inte ens koll på terminologin, utan blandar ihop flyktingar med alternativt skyddsbehövande.

I det program Bieler hänvisar till står: “Asyl ska endast beviljas om Sverige är närmsta nåbara säkra land.” Ingenting om vad man ska göra med dem som då inte ens kan lämna in sin asylansökan. Vart ska de skickas? Hur?

Om vi som i princip enda land i världen inte beviljar asyl alls skulle vi sättas på en fiktiv skampåle och drabbas av sanktioner från EU och FN och det samarbete SD skriver så varmt om skulle vi knappast välkomnas till. Och om vi som enda icke-öststat börjar bryta mot EU:s regelverk kommer det första som lär hända vara att vi inte längre kan tillämpa Dublinförordningen, och då blir det ironiskt nog fler asylinvandrare. Efter krisen 2015 har vi lagt oss på EUs absoluta minimum. Det går därför inte att strama åt mer utan att bryta mot avtal och konventioner.

Den största myten, förklarar jag, är att Sverige haft en generös asylpolitik. Vi har haft ungefär samma regler som andra länder. Men många har valt oss eftersom vi har haft ett gott rykte, många tidigare invandrare från länder varifrån människor flyr och ett rätt generöst bidragssystem, som Alliansen vill ändra på.

SD har inga genomförbara åtgärder – bara en ogenomtänkt mellanstadieuppsats.

Helena Trotzenfeldt, författare och fristående moderat debattör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev