Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD får mer uppmärksamhet än de förtjänar

Publicerad: 16 december 2014, 15:34

Allt fokus är på SD - det måste vi diskutera, tycker journalisten Björn Häger.

Foto: Henrik Montgomery / TT

En välregisserad presskonferens, Björn Söders uttalanden och en tilltagande ”volymdiskussion”. SD riskerar att få en uppmärksamhet som partiet inte förtjänar, varnar journalisten Björn Häger. - Är vi på väg att göra valet till ett SD-val? undrar han.


Ämnen i artikeln:

MedierSverigedemokraterna

Efter valet 2010 skrev Björn Häger, journalist och ordförande i Publicistklubben, en bok om medierapporteringen om partiet och konstaterade att den inte var opartisk, utan upphetsad och villrådig. Journalistkåren riskerar att begå samma misstag igen befarar han.

- Hur man än bär sig åt är SD i centrum för diskussionen och journalisterna är tillbaka i den där upphetsade stämningen. Sverigedemokraterna får en uppmärksamhet de inte förtjänar. Och ingenting verkar ändå skada det här partiet, konstaterar han.

SD agerar också mer som det gjorde förr då det var mer otillgängligt, anser Häger och exemplifierar med presskonferensen då partiet meddelade att det skulle fälla regeringens budget. Där fick journalisterna sitta och lyssna tills Mattias Karlsson, vikarierande partiledare, pratat klart.

Björn Häger tycker att artikeln i DN i söndags, där Björn Söder redogjorde för sin syn att judar, kurder och samer inte är svenskar, är ett exempel på bra granskande journalistik.

- Men vad DN skriver har nog inte så stor betydelse för SD:s väljare. Då tror jag kanske mer att Jimmie Åkessons bortavaro och att man nu har kantigare typer som inte uttrycker sig lika slipat kan påverka mer.

Är det inte bra att SD granskas?

- Jo, det har jag inte sagt något om. Men det är riksdagens mest granskade parti. Journalisternas fixering vid partiet gör att de hamnar i centrum och att andra frågor än invandring och SD hamnar i skymundan.

Men är det verkligen journalisternas fel – är det inte det politiska läget som gör att det blir så här?

- Det är väl en samverkan. Men att många har starka åsikter om SD gör att de blir överbevakade. De får mer uppmärksamhet än de förtjänar, det bör man vara uppmärksam på och diskutera.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

MedierSverigedemokraterna

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev