Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD enda partiet som verkar för landets bästa

Sverigedemokraterna fällde regeringens budgetförslag och de bittra attackerna från vänstersidan lät inte vänta på sig. I stället för att tala om det regeringen faktiskt föll på - en orubblig ovilja till ansvarstagande och förändring - har man till leda tjatat om ett maktspel. Det är föga förvånande också en linje som Ung Vänster fortsätter på, replikerar SDU.

Publicerad: 5 december 2014, 12:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

SD tar ansvar för Sverige - när ska övriga partier göra detsamma?

Foto: Pontus Lundahl/TT


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaVänsterpartiet

REPLIK Något annat Ung Vänster fortsätter göra i sin debattartikel i Dagens Samhälle 3/12 är att förneka att Sverige under en lång tid har fört Europas mest extrema invandringspolitik. Ett asylmottagande som är tio gånger så stort som genomsnittet i EU har inte enbart fått negativa konsekvenser för vår välfärd, men också för sysselsättningen, tillväxten och tryggheten.

Vänsterpartiet och de andra riksdagspartierna har år efter år valt att ignorera dessa omfattande följder. Det är en strutsmentalitet som visar på samma ansvarslöshet som orsakat den parlamentariska situation vi nu befinner oss i.

Sverigedemokraterna var inför budgetomröstningen tydliga med att man varit beredda att göra långtgående kompromisser med Stefan Löfven. Det har från sverigedemokratiskt håll funnits en stor önskan om att nå en överenskommelse, där det enda kravet var att dagens ohållbara invandring inte ska ökas än mer. Men Stefan Löfven ville inte kompromissa, eller överhuvudtaget samtala med Sveriges tredje största parti och tillika vågmästare. Han ville inte ens stå vid sitt ord och avgå tillsammans med den budget han inte lyckades samla en majoritet bakom.

I stället valde han att sitta kvar och dumpa ansvaret för sin ovilja på alliansen och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet har inte varit sena att ta rygg och anklagar Sverigedemokraterna för att svika de äldre. Något vänstern inte talar lika högt om är att de står för en underfinansierad budget som också är den budget som i helhet beskattar pensionärskollektivet hårdast.

I Sverigedemokraternas genomarbetade budgetmotion återfinns en hög ambitionsnivå som inte bara inkluderar ett höjt underhållsstöd och ett kraftigt höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen. Där har man också finansierat ett avskaffande av pensionärsskatten redan under mandatperioden. Till skillnad från de rödgröna vill man inte heller straffa de pensionärer som valt att behålla en fot i arbetslivet och därigenom bidra till tillväxt och pensioner.

Om Vänsterpartiet varit genuint intresserade av att markant förbättra livet för de arbetslösa, de utsatta och pensionärerna - alla pensionärer - hade de naturligtvis röstat på Sverigedemokraternas budget.

Sverigedemokraterna är inte intresserade av att motverka en rödgrön regering, lika lite som man är intresserade av att motverka en alliansregering. Sverigedemokraternas intresse och ansvar ligger i att stoppa en regering som skadar Sverige och som skapar ytterligare slitningar i ett redan pressat samhälle.

Den här gången var den regeringen rödgrön. I vår kan den vara blå.

De rödgröna och alliansen har i höst lagt varsin svag budgetmotion som inte skiljer sig lika mycket som man kan tro. Den tydligaste gemensamma nämnaren är också den allra skadligaste: De väljer båda att prioritera en extrem invandring framför välfärd, något Sverigedemokraterna som riksdagens enda oppositionsparti omöjligt kan acceptera.

Sverigedemokraterna har ett ansvar gentemot sina 800 000 väljare att verka för landets bästa. Genom att fälla regeringens budget har man bevisat att man är beredda att ta det ansvaret. När tar de andra partierna sitt?

Camilla Jonasson, ledamot Sverigedemokratisk Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev