Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD driver en mycket flyktingvänlig politik

I Mobergs text anar jag en ovilja att försöka förstå Sverigedemokraternas politik. Tanken att många vänder sig mot den extremliberala asylpolitiken, helt enkelt för att de har sett att den inte fungerar, verkar inte föresväva henne, skriver Tomas Brandberg (SD).

Publicerad: 21 augusti 2018, 11:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Mobergs text bidrar enligt debattören till att sprida rädsla, irritation och polarisering.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaFunktionsnedsättningFlyktingpolitik

Replik. Åsa Moberg, journalist och författare, publicerar den 17/8 en krönika, "Främlingsrädsla kan bli världens undergång", där hon blandar ihop flyktingpolitik, nazistiska massmord, förakt för funktionshindrade och hat mot främlingar med det ökande stödet för Sverigedemokraterna.

Kanske hittar någon den logiska tankegången i hennes resonemang, men jag gör det inte. Sverigedemokraterna driver sedan länge konceptet att det är mer effektivt att hjälpa ett stort antal flyktingar i konfliktens närområde, snarare än att lotta ut ett begränsat antal uppehållstillstånd till människor med okänd identitet som lyckas ta sig till svenskt territorium. Det är i grunden en mycket flyktingvänlig politik, som dessutom motverkar människosmuggling och illegal invandring.

Det är uppenbart att Moberg försöker tillskriva sverigedemokrater "främlingsrädsla". Ja hon litar inte ens på de utlandsfödda som nu ansluter sig till SD, utan tror att de bara vill se ner på andra. Tanken att många vänder sig mot den extremliberala asylpolitiken, helt enkelt för att de har sett att den inte fungerar, verkar inte föresväva henne.

Att Moberg lyfter fram just funktionshindrade är intressant. Sverigedemokraterna uppmärksammar den här gruppen mer än regeringen. Partiet vill exempelvis eliminera kostnadsgränsen för merkostnadsbidrag för funktionshindrade barn och motsätter sig tvåårsprövningarna av assistansersättning. Statens utgiftsområde för hälsovård, sjukvård och social omsorg prioriteras med 3,5 miljarder extra relativt regeringens budget.

I Mobergs text anar jag en ovilja att försöka förstå Sverigedemokraternas politik och en desto större önskan att förknippa partiet med sådant som är dåligt, ja till och med världens undergång. Jag kan försäkra att hon inte omvänder en enda sverigedemokrat på det sättet. Men hon orsakar däremot rädsla, irritation och polarisering, i en tid då kompromisser och ömsesidig förståelse behövs mer än på länge.

Tomas Brandberg, Riksdagskandidat (SD) Sjuhärad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev