Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD-budget klubbades i Munkedal

Publicerad: 29 september 2020, 08:44

Kommunfullmäktiges ordförande Heikki Klaavuniemi (SD) och kommunstyrelsens ordförande Jan Hognert (M).

Foto: Munkedals kommun

Sverigedemokraternas budget ska gälla i Munkedal det kommande året. SD är beredda att ta över och styra kommunen men Moderaterna och Liberalerna tänker sitta kvar vid makten.


Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Det blev en dramatisk budgetomröstning på måndagens kommunfullmäktige i Munkedal. Kommunen har sedan valet 2018 styrts i minoritet av Moderaterna och Liberalerna med 9 av 35 mandat i fullmäktige. M och L har haft ett valtekniskt samarbete med SD och fick igenom sin budget förra året med stöd av SD.

På måndagens fullmäktige fanns det fyra budgetförslag att ta ställning till. Moderaterna och Liberalerna hade ett förslag, Socialdemokraterna och Centerpartiet ett annat, Kristdemokraterna ett och fullmäktiges största parti Sverigedemokraterna ett förslag.

I kommunstyrelsen vann förslaget från S och C. Trots detta lade kommunfullmäktiges ordförande Heikki Klaavuniemi (SD) fram SD-budgeten som huvudförslag. Efter fyra omröstningar stod det klart att övriga budgetar fallit och SD fick igenom sitt budgetförslag. SD-budgeten ställdes i den sista omröstningen mot KD:s budget och vann med röstsiffrorna 9 ja, 4 nej och 22 avstår.

Efter omröstningen begärde kommunstyrelsens ordförande Jan Hognert (M) ordet. Han förklarade att han trots att SD:s budget vann tänker sitta kvar.

– Vi vill inte kasta ut Munkedal i en okänd framtid där vi inte kan hitta en majoritet för ett styre. Om vi skulle avgå skulle det bli minst lika svårt att hitta en majoritet som det var efter valet, sade Jan Hognert när han gick upp i talarstolen.

Sverigedemokraternas Heikki Klaavuniemi säger till Bohuslänningen att de är redo att ta över kommunalrådsposten men att de inte tänker kräva detta.

Liberalerna i Munkedal har tidigare fått hård kritik från sitt parti för det valtekniska samarbetet med SD. Krav ställdes på att utesluta partiets två fullmäktigeledamöter ur partiet men så blev det inte. Liberalernas gruppledare  i Munkedal Karin Blomstrand säger till Dagens Samhälle att L kommer fortsätta att styra kommunen i minoritet tillsammans med M.

– Annars skulle vi komma tillbaka till samma situation som efter valet 2018 och det finns ingen annan majoritet eller minoritet som kan styra. Det skulle skapa en stor osäkerhet i kommunen om vi skulle tvingas göra om allt igen och försöka hitta ett nytt styre, säger hon.

Tror du att det kan uppfattas som kontroversiellt inom Liberalerna att ni styr med en SD-budget?
– Jag har pratat med flera ledande liberaler i landet och jag uppfattar det som att det inte är kontroversiellt. Det här är ingenting som vi vill. Men vi är inte det första styret som tvingas att styra med någon annans budget. Nu är det som det är och budgeten har röstats igenom enligt den demokratiska beslutsprocess som vi har och då får vi göra det bästa vi kan av den situationen.

Samuel Åsgård

Reporter

sa@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev