onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

SD är inte längre vågmästare i SLL

Det är inte SD som har vågmästarrollen i Stockholms läns landstingsfullmäktige, vilket oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) påstår. Snarare är det de politiska vildar som tidigare representerat SD som har denna roll, skriver Rickard Wall.

Publicerad: 22 augusti 2018, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverigedemokraterna saknar för närvarande helt representation i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Ilin Sergey / Colourbox


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSDSverigedemokraternaRegion StockholmRegionval

Replik. Erika Ullberg (S) skriver i DS: ”I fullmäktige där Sverigedemokraterna fortfarande har vågmästarrollen … . Detta är felaktigt. Efter att jag blivit utesluten ur SD i november 2015 och ytterligare två SD-ledamöter själva hoppat av i december 2017 och sitter kvar som ”politiska vildar” är inte längre Sverigedemokraterna vågmästare i Stockholms läns landstingsfullmäktige. En titt i ledamotsregistret på landstingets egen hemsida visar att Alliansen samlar 72, de rödgröna 68, SD 6 och ”vildarna” 3 mandat. Med 149 platser i fullmäktige krävs 75 för majoritet. De rödgröna och SD har tillsammans 74 mandat, vilket inte räcker om ”vildarna” röstar med Alliansen. Snarare är det ”vildarna” som är vågmästare.

Dessutom – en fjärde SD:are som inte sitter i fullmäktige, men väl som ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden, hoppade också av i december 2017. En av de två fullmäktigeledamöter som hoppade av vid samma tidpunkt är också ersättare i den nämnden. Detta betyder, och kan enkelt verifieras på landstingets hemsida, att Sverigedemokraterna för närvarande helt saknar representation i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vidare skriver Ullberg i sin artikel: ”Jag är emot deras politik och vill inte att Sverigedemokraterna ska få politiskt inflytande” och kritiserar därefter det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius för vad Ullberg uppfattar som en alltför passiv och tillåtande hållning gentemot SD. Tala om att kasta sten i glashus!

Erika Ullberg (S) är såvitt känt den ende ledamoten från övriga fullmäktigepartier som tagit initiativ och haft politiska samtal med sverigedemokrater. Detta har klargjorts under ett fullmäktigesammanträde förra året, och replikväxlingen ligger ute på Youtube.

Detta är inte första gången som Erika Ullberg mot bättre vetande sprider oriktiga faktauppgifter om förhållanden inom Stockholms läns landsting. Vill man ha fler exempel är det bara att höra av sig till mig.

Rickard Wall, ekonomie doktor, ledamot Stockholms läns landstingsfullmäktige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev