tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Schyman efter hotet om uteslutning: ”Jag har inte planerat att lämna”

Publicerad: 9 februari 2022, 11:50

”Frågan om klimatkrisen är större än att den går att inordna i höger och vänster och i de vanliga ideologiska fållorna”, tycker Gudrun Schyman. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Klimatalliansen eller Feministiskt initiativ? Gudrun Schyman tänker inte välja – utan vill vara med i båda. Partiet hon var med och startade är dock redo att utesluta henne för det dubbla engagemanget.

Ämnen i artikeln:

Feministiskt initiativRiksdagsvalKlimat

JD


Häromdagen kom beskedet att Feministiskt initiativs styrelse ”öppnat ett uteslutningsärende” mot sin tidigare partiledare Gudrun Schyman, som i dag sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Simrishamn. Skälet är att Fi:s galjonsfigur engagerat sig i organisationen Klimatalliansen, som eventuellt ska bli ett parti och ställa upp i riksdagsvalet.

Gudrun Schyman tar hotet om uteslutning med viss ro.

– Jag tror inte att det ska gå långt. Vi får ha en diskussion om det här. Det kanske finns lite frågetecken att räta ut, säger hon.

Vi når henne på telefon när hon är på väg in på ett möte i Lund. Dagarna innan har hon genomfört en miniturné för Klimatalliansen till Mellerud, Trollhättan och Uddevalla.

– Intresset är väldigt stort. Vi har vuxit snabbt från början av oktober fram till nu och har 750 medlemmar. Så det går undan, säger hon och framhåller bredden bland medlemmarna:

– Allt från professorer till aktivister, biskopar och folkhögskollärare.

På lördag har Klimatalliansen ett medlemsmöte för att bestämma om man ska ansöka hos Valmyndigheten om en partibeteckning för att ställa upp i riksdagsvalet. Styrelsen anser att det är vägen framåt.

– Det kan behövas för att vi ska vara mer effektiva som en blåslampa i baken på politiken när det gäller klimatkrisen och dess konsekvenser. Det är nu det gäller, säger Gudrun Schyman.

– Vi har inga planer på att bygga ett parti i traditionell mening, utan det här är en rörelse. Ambitionen är att bli en bro från den starka klimatrörelsen i civilsamhället till politiken och få dem att lyssna.

Men det är ändå det som gör att du kan tvingas lämna Fi.
– Man kallar det för att man startar en utredning och nu ska vi ju prata med varandra. Det handlar om att man måste förstå att Klimatalliansen inte är ett traditionellt politiskt parti.

Men om ni ansöker om en partibeteckning så blir ni väl formellt ett parti?
– Nej, vi blir inte det. Vi bestämmer ju själva vad vi vill bli och hur vi formar organisationen.

Blir inte det en svår tolkning att göra för ledningen i Fi. Om du är medlem i ytterligare något som har en partibeteckning så är du väl medlem i två partier?
– Nja, det beror ju på hur man definierar det hela. Jag tycker att det finns stora möjligheter att skapa förståelse för att det behövs en bredare rörelse som vill bygga nya allianser eftersom vi har akuta problem. Frågan om klimatkrisen är större än att den går att inordna i höger och vänster och i de vanliga ideologiska fållorna. 

Tänker du att du även till hösten val ska toppa listan för Fi till kommunfullmäktige i Simrishamn?
– Vi har inte kommit dit ännu, det avgör valberedningen. Men jag har inte planerat att lämna kommunpolitiken. Tvärtom, jag tycker att den är otroligt viktig när det gäller hållbarhetsfrågorna.

Så du anser att du kan kandidera för Feministiskt initiativ i Simrishamn, samtidigt som du är aktiv i en riksdagskampanj för Klimatalliansen?
– Ja, eftersom det är just en kampanj, för att få partierna att lyfta klimatfrågan betydligt högre upp på dagordningen. 

Det låter inte som att du tror att Klimatalliansen verkligen skulle kunna komma in i riksdagen. Handlar det mera om att få de redan etablerade partierna att agera?
– Ja, det är därför det är viktigt att förstå vad det kan betyda att ha en sådan här allians som också är med i valrörelsen eftersom det påverkar de andra politiska partierna.

Vad gör du om du blir tvungen att välja mellan Fi och Klimatalliansen?
– Jag spekulerar inte alls i det, utan nu riktar jag in mig på att vi ska lösa det här på ett bra sätt för alla.

Här finns Fi

Feministiskt initiativ sitter i fullmäktige i tolv kommuner och en region.

Simrishamn - 3 mandat

Stockholm - 3

Göteborg - 2

Kiruna - 2

Lund - 2

Uppsala - 2

Gnesta - 1

Gullspång - 1

Svalöv - 1

Strömstad - 1

Vilhelmina - 1

Ödeshög - 1

Region Gotland - 2

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev