Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Satsa på riktig valfrihet för hörselskadade”

Många patienter utsätts för vilseledande argument, och tror att de måste betala dyrt för att få höra bättre. Det är hög tid för en riktig valfrihetsreform inom hörselvården.

Publicerad: 31 maj 2017, 12:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”I dag äger två stora hörapparatkoncerner de flesta av de mottagningar som är auktoriserade.”


Ämnen i artikeln:

FunktionsnedsättningValfrihet

Det är hög tid för en riktig valfrihetsreform inom hörselvården. Det säger vi inom Hörselskadades Riksförbund (HRF), sedan Hjälpmedelsutredningen på onsdagen, på punkt efter punkt, underkänt så kallat ”fritt val av hjälpmedel”. Detta system ökar inte valfriheten för patienten, utan medför ökade kostnader för samhället och ”inger betänkligheter från såväl ekonomisk som etisk synpunkt”, konstaterar utredaren i sitt betänkande, som i dag lämnades till regeringen.

Kritiken är hård, men knappast förvånande. I december visade Socialstyrelsens utvärdering att ”fritt val” inte ger ökad valfrihet, är etiskt ”mycket problematiskt” och riskerar vårdkvaliteten. Även Statens medicinsk-etiska råd har slagit fast att det inte är etiskt godtagbart med denna typ av medfinansiering av hörapparater. Och nu ifrågasätter Hjälpmedelsutredningen ”om sjukvårdshuvudmännen överhuvudtaget bör erbjuda fritt val av hjälpmedel”.

Vägen framåt är istället upphandling av breda hörapparatsortiment, anser Hjälpmedelsutredningen. Det skulle öka patienternas delaktighet och ge tillgång till vård på lika villkor. Och det är en slutsats vi i HRF ställer oss helhjärtat bakom.

När Region Skåne och Stockholms läns landsting införde ”fritt val” inom hörselvården 2011 var avsikten god: att ge den enskilde mer inflytande över valet av hörapparater. Tanken var att de flesta skulle få hörapparater från landstinget, ur ett bra, upphandlat sortiment, men att det även skulle finnas möjlighet att köpa hörapparater privat, med ett landstingsbidrag – en ”hörselcheck”.

Men snart blev checken mer regel än undantag. I dag äger två stora hörapparatkoncerner de flesta av de mottagningar som är auktoriserade av landstinget/regionen, och här utprovas i stort sett bara de hörapparatmärken som den egna koncernen tillverkar och säljer. På dessa mottagningar har audionomerna blivit både vårdgivare och säljare: å ena sidan ska audionomen förskriva hörapparater med fokus på patientens bästa, å andra sidan ska samma audionom dra in intäkter till sin arbetsgivare/ägarkoncern, och har därför ett ekonomiskt intresse av att styra patienten mot mottagningens eget, privata sortiment.

Följden är att valfriheten inom ”fritt val” ofta reduceras till en krass fråga om prislapp: ”Vill du unna dig att höra riktigt bra för 17 400 kronor? Eller nöjer du dig med 'basapparater' för 600? Hur dyrt har du råd att höra?”.

Många patienter utsätts för vilseledande argument, utan förankring i audiologisk vetenskap, och tror att de måste betala dyrt för att få höra bättre. Alla känner inte heller till att de har rätt till hörapparater från landstinget, inom patientavgiften – trots att det är en information som mottagningarna måste lämna.

Hjälpmedelsutredningen har nu gett regeringen klart besked: ”fritt val” ger inte verklig delaktighet, så som patientlagen föreskriver. Frågan är därför: Vad tänker regeringen göra för att detta system ska avskaffas? Vad tänker regeringen göra för att säkerställa hörselvård på lika villkor i hela landet?

Men det är ansvariga politiker i Skåne och Stockholms län som har makten att göra något åt detta redan i dag. Till er säger vi: Våga lägga om kursen. Våga stå upp för er vision om ökad valfrihet genom att riva hörselcheckarna och istället lägga skattepengarna på en utvecklad hörselvård med upphandlade sortiment som är breda, flexibla och av hög kvalitet.

Vi i Hörselskadades Riksförbund är beredda att ha en dialog med både majoritet och opposition om hur en riktig valfrihetsreform inom hörselvården skulle kunna se ut. En reform med den hörselskadade patientens behov och delaktighet i centrum.

Mattias Lundekvam, förbundsordförande, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Jonas Sahlberg, distriktsordförande, Hörselskadades distrikt i Stockholms län (HRF)

Mikael Larsson, distriktsordförande, Hörselskadades distrikt i Skåne (HRF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev