söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Satsa på att locka EU-myndighet till Malmö

EU:s läkemedelsmyndighet European Medicines Agency (EMA) med 900 anställda ligger i dag i London. Men hemvisten är oviss i och med Brexit. Malmö stad uppmanar nu regeringen att använda Malmö som draglok för att locka myndigheten till Sverige.

Publicerad: 4 oktober 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverige kan stärka sin ställning som kandidat för EMA:s fortsatta hemvist genom att använda Malmö som lokaliseringsort.


Ämnen i artikeln:

MyndigheterMalmöEUForskningspolitikLäkemedelForskningBrexit

EU:s läkemedelsmyndighet, European Medicines Agency (EMA) ligger i dag i London och hanterar såväl utvärdering som reglering av läkemedel inom EU. Resultatet av Storbritanniens folkomröstning kring utträde ur EU innebär att den fortsatta hemvisten för nästan 900 anställda hos myndigheten är oviss.

Malmö stad välkomnar att såväl näringsminister, Mikael Damberg, som regeringens samordnare för life science, Anders Lönnberg, lyfter fram Sveriges starka position inom området och visar intresse för att locka en eventuell omlokalisering av myndigheten till Sverige.

Sverige kan stärka sin ställning som kandidat för EMA:s fortsatta hemvist genom att använda Malmö som lokaliseringsort. Malmö har ett gynnsamt geografiskt läge, tillgång till en god infrastruktur och framför allt spetskompetens inom life science och medicinsk forskning och utveckling.

Malmö och Skåne utgör tillsammans med Köpenhamnsområdet en stark nod i södra Sverige och det tredje största geografiska området i Europa för läkemedel och bioteknik. I dag står Malmö värd för flera nationella och internationella kongresser och möten såsom exempelvis European Society of Neuroradiology annual meeting. Medeon Science park finns beläget mitt i Medicon Valley och verkar sedan mer än 30 år tillbaka som ett kluster och mötesplats för life science-verksamheter.

Skånes universitetssjukhus, Malmö högskola och Lunds universitet bidrar till att det finns en omedelbar tillgång och närhet till förstklassig medicinsk forskning, avancerad sjukvård och högteknologiska bolag. Max IV och European Spallation Source (ESS) förstärker Sveriges och Malmö-Lundregionens position inom högspecialiserad forskning ytterligare och banar dessutom väg för nya viktiga innovationer.

Vidare finns de största svenska patentfirmorna placerade här på grund av den täta kopplingen till väl utvecklade innovationsmiljöer och medicinsk forskning och utveckling.

Malmö är länken mellan Skandinavien och norra Europa och har en internationell tillgänglighet i världsklass med två internationella flygplatser inom cirka 20-30 minuter från Malmö C. Från Copenhagen Airport, med dryga 140 dagliga router, nås länder som står för cirka 70 procent av hela världens BNP. Lägg därtill ett välutvecklat väg- och järnvägsnät som gör det enkelt att transportera såväl gods som personer, både inom Sverige och internationellt.

Malmö är en strategisk knutpunkt mitt i Nordens största och tätast befolkade storstadsregioner, Öresundsregionen, med 3,9 miljoner invånare, cirka 189 000 studenter samt 8 000 forskare fördelade på 17 universitet och högskolor.

År 2028 får staden dessutom en ännu viktigare position i norra Europa genom att Fehrmarnbältförbindelsen färdigställs och restiden med tåg mellan Malmö och Hamburg förkortas till under tre timmar, vilket väntas leda till positiva effekter på tillväxt, arbetstillfällen, forskning och kultur.

Malmö stad uppmanar därför regeringen att tänka in hela Sverige när man planerar för en eventuell ansökan om omlokalisering av EMA. En lokalisering i Malmö skulle bidra till att stärka Sveriges position inom life science och medicinsk forskning och utveckling.

Det skulle även generera arbetstillfällen och attrahera andra former av kringinvesteringar lokalt och regionalt. Hela Sveriges tillväxt kan gynnas genom att lokala och regionala arbetsmarknader blir starkare och därigenom större tillväxtmotorer och komplement till huvudstadsregionen.

Använd därför Malmö som ett draglok för att locka EU:s läkemedelsmyndighet till Sverige.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande (S) Malmö

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev