måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Samverkan rustar eleverna för framtiden

Hur vi skapar bättre kunskaper i ämnet matematik och väcker intresse för teknik och naturvetenskap diskuteras allt mer. Genom samarbeten mellan näringslivet och offentlig sektor kan vi tillsammans bidra till att lösa de problemställningar vi som samhälle står inför, skriver Mattecentrum, NCC och Tom Tits Experiment.

Publicerad: 28 juni 2016, 12:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi, som sociala entreprenörer, vetenskapscenter och företagare står redo med kompetens, struktur, erfarenhet och etablerade verksamheter.


Ämnen i artikeln:

PisaIdeella sektornCivilsamhälletElever

Vi vet hur alarmerande våra utmaningar för Sveriges framtida kompetensförsörjning är. Vi vet att det år 2020 kommer att saknas drygt 50 000 ingenjörer och vi vet att svenska elevers intresse för matematik och resultat i PISA-mätningarna sjunker.

Lagom till sommarlovet öppnade Anna Kinberg Batra och Moderaterna upp dialogen kring obligatorisk sommarskola som Socialdemokraterna förde på tal 2014. Vad bra att det finns en samsyn på problembilden och gemensamma ambitioner! Ta nu också vara på den erfarenhet som finns och de metoder vi vet fungerar, så kan vi gemensamt lyfta Sverige.

Hur vi skapar bättre kunskaper i ämnet matematik och väcker intresse för teknik och naturvetenskap diskuteras allt mer och det är väldigt positivt. Bland annat sker diskussioner om hur programmering ska kunna införas i skolplanen, blocken är överens kring idén om obligatorisk sommarskola och beslutet är fattat kring att matematikundervisningen utökas i grundskolan. För oss som arbetar med dessa frågor dagligen är detta goda nyheter.

Låt oss nu arbeta fram bra lösningar för faktiskt resultat tillsammans.

Alla vill vi på bästa sätt skapa ett hållbart och konkurrenskraftigt Sverige där vi säkrar vår framtida kompetensförsörjning. Mattecentrum verkar för kunskapsökning och för ett ökat intresse för matematik bland barn och unga. Tom Tits Experiment verkar för ett ökat intresse i teknik och naturvetenskap samt förståelsen kring matematiken inom den. NCC bjuder in barn och ungdomar att upptäcka byggbranschen genom barnens byggskola, praktikprogram och egen gymnasielinje där kontakter med näringslivet är en given del.

Genom samarbeten mellan näringslivet och offentlig sektor kan vi uppmärksamma och tillsammans bidra till att lösa de problemställningar vi som samhälle står inför. Vi visar på goda exempel och vi når hundratusentals barn och ungdomar genom våra respektive verksamheter.

Vi skapar plattformar, fysiska mötesplatser och förebilder för att barn och unga tidigt ska bli intresserade av matematik, teknik och naturkunskap och deras användningsområden. Enskilt gör vi väldigt mycket bra, tillsammans kan vi uträtta stordåd!

Vi vill därför uppmana politiker och andra beslutsfattare att öppna upp för samarbete mellan olika samhällsaktörer i arbetet med att rusta våra unga för framtiden. Och våga använda och utveckla redan etablerade strukturer och beprövad verksamhet i era nya eller fortsatta satsningar.

Vi, som sociala entreprenörer, vetenskapscenter och företagare står redo med kompetens, struktur, erfarenhet och etablerade verksamheter och är mer än redo att samarbeta för att skapa ett gemensamt framtida Sverige.

Karolina Lisslö, generalsekreterare Mattecentrum

Elin Lydahl, vd TomTits Experiement AB

Peter Wågström, vd NCC, huvudsponsor Mattecentrum

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev