Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Säg nej till EU:s förslag om kvotering i styrelser”

Stefan Löfven vilseleder när han säger att EU:s sociala pelare inte ger mer överstatlighet. Direkt efter toppmötet i Göteborg meddelade EU-kommissionen att den vill lagstifta om könskvotering i bolagsstyrelser. Regeringen har nu ett utmärkt tillfälle att visa att den inte vill "flytta mer beslutskompetens till Bryssel”.

Publicerad: 24 november 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Björn Larsson Rosvall, TT / KD


Ämnen i artikeln:

EUJämställdhetStefan LöfvenEU:s sociala pelare

I samband med förra veckans EU-toppmöte i Göteborg avfärdade statsminister Stefan Löfven (S) alla som varnade för att den så kallade sociala pelaren riskerar att leda till mer överstatlighet. Statsministern hävdade att kritiken beror på att de borgerliga partierna inte är intresserade av förbättrade levnadsvillkor för Europas medborgare.

Men knappt hann tidningarna publicera Löfvens uttalanden innan EU-kommissionen tog toppmötet som intäkt för att öka ambitionerna vad gäller överstatligheten inom de områden som sociala pelaren berör.

I måndags meddelade EU-kommissionen att de nu kommer prioritera att bryta dödläget kring förslaget att via EU-lagstiftning könskvotera börsbolagens styrelser, som först presenterades 2012. Samtidigt har den brittiska tidningen The Guardian publicerat uppgifter om att EU-kommissionen kommer att presentera ett helt nytt, liknande, lagförslag.

Att bolagsstyrelser fortfarande är manligt dominerade är sant, ett aktivt arbete för att komma till rätta med detta pågår och behöver ytterligare intensifieras. Ändå är den här typen av onödig överstatlighet i grunden oacceptabel. Att via EU-lagstiftning begränsa ägarnas inflytande över sina egna bolag och dess styrelsesammansättning strider mot äganderätten och de spelregler som gett näringslivet förutsättningar att växa och bidra till tillväxt och välfärd.

Till detta kommer att EU-kommissionens nu avslöjade planer ytterligare illustrerar hur den svenska regeringen i det här sammanhanget bidrar till att föra medborgarna bakom ljuset. Många med mig har varnat för konsekvenserna av den europeiska pelaren för sociala rättigheter som högtidligt undertecknades i Göteborg. Detta eftersom pelaren, enligt EU-kommissionen, ska följas av lagstiftning på berörda områden som socialpolitik, socialförsäkringar och jämställdhet. Lägg därtill att EU-kommissionen redan presenterat sitt förslag till föräldraförsäkringsdirektiv som exempelvis innebär att antalet pappamånader i Sverige ska bli en EU-fråga.

I samband med EU-toppmötet har Stefan Löfven gång på gång hävdat att det krävs fördragsändringar för att flytta mer beslutandemakt till Bryssel. Detta är fel i sak eftersom det inom EU-samarbetet finns möjlighet att fatta beslut som rör medlemsländerna både genom direktiv och förordningar av olika slag. Så har exempelvis EU-kommissionen i sitt förslag om föräldraförsäkringen och antalet pappamånader inte aviserat några fördragsändringar, det gör man heller inte när det gäller kvotering av bolagsstyrelser. Förslaget om en överstatlig socialbidragsnorm som de svenska Socialdemokraterna nyligen ställde sig bakom i Europaparlamentet verkar heller inte kräva någon fördragsändring, åtminstone inte enligt Socialdemokraternas egen bedömning.

Det är inte alls svårt att se varåt det lutar med införandet av den sociala pelaren. Var och en som följer beslutsfattandet i EU vet att uttalanden, opinionsyttringar och icke-bindande beslut inte sällan följs av förslag till lagstiftning. Mot den bakgrunden är det inte särskilt överraskande att Europaparlamentets socialdemokratiska rapportör för den sociala pelaren, Maria João Rodrigues, för några dagar sedan meddelande följande i ett pressmeddelande: "Sociala pelaren är bara ett första grundläggande steg. Nu måste det omedelbart översättas i lagstiftning, konkreta åtgärder och ekonomiska resurser".

Statsministerns kategoriska uttalanden de senaste dagarna om den sociala pelaren är på flera sätt problematiska. Uttalandena är illa underbyggda, men de är också vilseledande.

Om det verkligen vore så att Socialdemokraterna inte vill ”flytta mer beslutskompetens till Bryssel”, som statsministern hävdar, finns det nu ett utmärkt tillfälle att visa detta. Genom att säga nej till alla tankar på EU-lagstiftning vad gäller kvotering av bolagsstyrelser.

Kommer ni att göra det, Stefan Löfven?

Lars Adaktusson, Europaparlamentariker (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev