söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så straffar väljarna partier efter skolnedläggningar

Publicerad: 12 maj 2023, 09:28

Zeth Isaksson har granskat hur partier straffas vid skolnedläggningar.

Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet.

Ett parti förlorar rejält i valet på att lägga ner skolor. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSkolanUtbildningKommunval

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Nedläggningar av skolor väcker starka känslor och ger ofta utslag i kommunval. I en färsk studie har Zeth Isaksson, doktorand i sociologi vid Stockholms universitet, granskat hur Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna påverkas av beslut att stänga landsbygdsskolor. Studien omfattar nedläggningar i 61 valdistrikt på landsbygden mellan 2013 och 2018.

Granskningen visar att Socialdemokraterna tappar mest på att medverka till en skolnedläggning. Om S var ansvarigt för stängningarna minskade stödet för partiet, i de valdistrikt där skolan ligger, med i snitt 5 procentenheter i följande kommunval. För Moderaterna var motsvarande siffra endast 1 procentenhet.

”Det kan handla om att väljare har olika förväntningar på partierna och partier som är mer associerade med välfärdsfrågor förväntas skydda lokala välfärdsinstitutioner. När partier i vänsterblocket drar ner på tillgången till skola så avviker partierna från väljarnas förväntningar, vilket straffar sig”, säger Zeth Isaksson i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraterna ökar sitt stöd med i snitt 2,4 procentenheter i de valdistrikt där skolor läggs ner, men bara om både vänster- och högerpartier varit ansvariga för beslutet och SD varit i opposition.

”I media har det pratats mycket om hur det ökade stödet för Sverigedemokraterna till stor del beror på missnöjda landsbygdsväljare och man skulle då kunna tro att stödet för partiet skulle öka vid skolnedläggningar, men så är inte alltid fallet”, konstaterar Zeth Isaksson.

LÄS MER: Statsvetarens varning: Riskfyllt med S- och M-styren

LÄS MER: Forna rivalerna styr ihop – möts av hård kritik: ”Vi är alla i maktbranschen”

LÄS MER: Tuffa kompromisser och hemliga avtal – så styr S och M ihop: ”Ska inte bli ett lila parti”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev