Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så reser sig MP upp och går vidare ur krisen

Kris kan leda till utveckling. Men då behövs en analys av vad som gått fel och en förmåga till omprövning. Flera lärdomar kan dras av nuvarande kris - en är att åter fokusera på klimat- och miljöpolitik, skriver Karin Svensson Smith (MP).

Publicerad: 8 december 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Miljöpartiet är det enda partiet som konsekvent väljer miljö när två perspektiv står emot varandra.”

Foto: Fredrik Hjertling, MP


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietMiljöKlimat

Att opinionssiffrorna för Miljöpartiet nu är lägre än valresultatet är inte överraskande. Det tar i regel tid innan de gröna reformerna syns i vardagen eller påverkar utsläppsstatistiken. Därför kan vinsterna synas små i relation till partiprogrammets visioner. Men politik är tålamodets konst. Att åstadkomma myrsteg i rätt riktning kan vara försvarligt jämfört med att stå utanför maktens kretsar och beklaga sig över att utvecklingen går åt fel håll – detta under förutsättning att väljarna delar den bedömningen. Utan väljarnas förtroende kan ett parti inte genomföra någonting.

Miljöpartiet bildades i protest mot de etablerade partiernas kortsiktighet och ointresse av att låta kommande generationers behov påverka dagspolitiken. Hur klimatförändringarna, ekosystemen med dess växter och djur och globala miljöproblem hanteras är en ödesfråga för mänskligheten.

Många tacklar sin klimatoro genom att dra ner på köttkonsumtionen och sortera sopor. Men det krävs politik för att det ska finnas klimatsmarta alternativ till förflyttning, att tågen ska gå tillräckligt ofta och komma i tid. Det krävs politik för att skapa de långsiktiga och stabila villkor som gör att investeringar i förnybara fordonsdrivmedel blir av.

Det krävs politik för att värna de ekosystem som människor är beroende av för sin överlevnad. Det krävs politik för att stoppa farliga kemikalier som sprider sig i näringskedjor och skydda vattnet mot föroreningar.

Kris kan leda till utveckling. Men då behövs en analys av vad som gått fel och en förmåga till omprövning. Några lärdomar av nuvarande kris:

Fokusera på klimat och miljöpolitik. Trots många försök att lyfta fram andra frågor är miljö- och klimatfrågor nästan det enda politikområde som människor i allmänhet förknippar med Miljöpartiet. Även om andra partier säger sig ta klimat- och miljöfrågor på allvar är miljöpartiet det enda parti som konsekvent väljer miljö när två perspektiv står emot varandra.
Våga välja de strider som är viktigast att vinna för att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Ställ krav på att inga investeringar ska göra det svårare att bli av med oljeberoendet. Bilismen i städerna måste minska och järnvägen byggas ut för såväl höghastighetståg som regional pendling och godstransporter. Ta bort avdrag och subventioner som gynnar oljebaserade transporter.
Förankra politiska förslag bland forskare och berörda aktörer. Ha sakkunniga i ordets egentliga bemärkelse som nära rådgivare. Ett parti som vill utvecklas måste prioritera mer tid på nätverk utanför partiet framför det inre partilivet.
Stoppa inte konflikter under mattan. Partiledningen måste ha en aktiv dialog med och använda kommunala och regionala företrädare i utvecklingen av politiken på riksnivå. Värna gjorda investeringar, exempelvis biogasanläggningar som ger ett lokalt producerat alternativ till bensin och diesel.
Välj parlamentariska företrädare med omsorg. Interna partimeriter är relevant för interna uppdrag. Men i en demokrati har väljarna alltid rätt. Alla valda företrädare måste kunna föra en begriplig dialog med människor utanför politiken för att förtjäna deras förtroende.

Miljöpartiet behövs för att ge förutsättningar som gör att människor kan leva ett gott liv utan att inskränka på andras livsutrymme vare sig nu eller senare. Det räcker inte med människors individuella val. Det krävs politik för att bli en god planetskötare. Miljöpartiet har ett stort ansvar för att utveckla och genomföra en sådan politik.

Karin Svensson Smith, riksdagsledamot och ordförande trafikutskottet (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MiljöpartietMiljöKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev