måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”Så krattade SD-topparna manegen för Strid”

Nej, sverigedemokraten Martin Strid är inte en ”enskild företrädare” som uttryckt sig dumt. Uttalandet går helt i linje med hur partiets toppföreträdare ser på islam. Och det är den retoriken som krattar manegen för lokalpolitiker som Strid.

Publicerad: 27 november 2017, 14:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Jimmie Åkesson ser muslimer som vårt största utländska hot sedan andra världskriget”. Foto: Patrick Trägårdh, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SDSverigedemokraternaIslamReligionRasism

I ett direktsänt tal under Sverigedemokraternas landsdagar i helgen förklarade SD-politikern Martin Strid att muslimer inte var människor. Det tydligt rasistiska utspelet som fått mycket uppmärksamhet kunde inte ha kommit olägligare för Sverigedemokraterna som, parallellt med att partiet går kräftgång i opinionsundersökningarna, försökt profilera sig som en regeringsduglig samarbetspartner till Moderaterna.

Strids uttalande föranledde ett snabbt uteslutningsärende där syftet var att inom 48 timmar ta ett beslut om huruvida han skulle uteslutas. Förfarandet får betraktas som unikt för Sverigedemokraterna där besluten annars kan dröja flera månader. Anledningen var glasklar: partitopparna var tvungna att till varje pris ta avstånd från ett uttalande som riskerade att skada partiet.

Sverigedemokraterna har fått hård kritik – främst för att ingen i salen protesterade när muslimer framställdes som icke-människor på bästa sändningstid - något som Mattias Karlsson förklarade med att inlägget var "lite kryptiskt" och att folk inte förstått innebörden.

Jimmie Åkesson må därefter kraftigt ha fördömt uttalandet, men han ville inte kalla det rasistiskt. Han betonade också att Strid enbart var en lokal förmåga och verkade återigen försöka måla upp bilden av att politikern var att betrakta som en enskild företrädare.

Detta stämmer inte. Att en företrädare för SD demoniserar världens muslimer i ett offentligt sammanhang måste tvärtom ses i ljuset av hur partiets toppföreträdare uttryckt sig vid otaliga tillfällen.

Gruppchefen för riksdagen, Mattias Karlsson förklarade redan år 2000 i en intervju med ungdomstidningen, ”Demokraten”, där Åkesson var ansvarig utgivare, att muslimer aldrig skulle kunna assimileras till det svenska samhället. ”Är det möjligt att assimilera eller ens integrera denna grupp? Svaret på den frågan måste bli nej”.

I år jämförde samme Mattias Karlsson Koranen med Mein Kampf”… att läsa högt ur koranen i en kristen kyrka, när det i koranen står att kristna ska dödas, är nästan att jämföra med att läsa högt ur Mein Kampf i en synagoga.”

Att dra paralleller mellan nazism och islam är inget ovanligt för Sverigedemokraternas riksdagsledamöter. Partisekreteraren Richard Jomshof spann nämligen vidare – kort efter att han jämställt islam med en trojansk häst – på Karlssons linje.  ”…. Jag vet att det finns många som ännu inte förstår vilken fara islam(ismen) utgör för inte bara Västvärlden, utan för hela världen, ett hot långt värre än nationalsocialism och kommunism”. En uppfattning som delas av Björn Söder. ”Alla muslimer är förstås inte fundamentaliser men de som inte är det protesterar ju inte. Precis som nazismen bekämpades måste nu islam bekämpas.”

Kent Ekeroth, tidigare rättspolitisk talesperson, beskrev islam som en motståndare som startat ett krig mot västvärlden som utkämpats i över 1 400 år. ”Vi är inne i en ny fas av ett regelrätt krig som vi inte har inlett. Det är 1 400 år gammalt och det har inte förändrats nämnvärt”.

Eller varför inte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som i en debattartikel i Aftonbladet beskrev att han såg muslimer som vårt största utländska hot sedan andra världskriget? 

Det är med dessa citat som bakgrund vi skall se uttalandet från en politiker som Strid. Plötsligt framgår det – antagligen även för den mest inskränkta – att kritiken mot att ingen i salen reagerade eller försökte avbryta honom faller ganska platt.

Så här låter nämligen Sverigedemokraterna när de tror att ingen ser, eller varje gång någon slår av videokamerorna och inspelningsutrustningen. Det är den retoriken som krattar manegen för lokalpolitiker som Strid.

Att utesluta honom gör därför ingen skillnad för hur SD ska uppfattas av de politiska partier de avser att samarbeta med. Han uttryckte sig trots allt bara i linje med det som partiets toppföreträdare "lite kryptiskt" sagt i nästan trettio år.

Simon Andersson, medarbetare på bloggen interasistmen.se  som granskar Sverigedemokraterna

Fredrik Almroth, medarbetare på bloggen interasistmen.se

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev