Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så kan Löfven stoppa SD:s framfart

Ellinor Erikssons och SSU:s avståndstagande förhållningssätt till SD är en tydlig illustration av det problem som socialdemokratin har. Att rabbla vackra teser ger poäng hos de egna. Men det duger inte i verkliga livet. Nu är det dags att göra upp med beröringsskräcken.

Publicerad: 15 oktober 2014, 10:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stefan Löfven måste släppa sin beröringsskräck för SD.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaSverigedemokraterna

REPLIK. I förra veckan skrev jag en ledartext i Folkbladet om vikten av att förr eller senare ta ”Åkessons ingångsvärden på allvar”. Dessa ingångsvärden är i en kärnfull sammanfattning att Sverige tar emot för många invandrare. Min text har blivit mycket delad, rosad, kritiserad och kommenterad.

SSU:s ordförande Ellinor Eriksson uppfattar i sin debattartikel i Dagens Samhälle min text som att jag vill ”öppna dörren” för samarbete mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna och att jag anser att SD är ”ett parti som andra”. Vilket är våldsamma övertolkningar av mitt förhållningssätt. Ellinor Erikssons förhållningssätt är i sin tur en tydlig illustration av det problem som socialdemokratin har. Att rabbla vackra teser ger poäng hos de egna. Men det duger inte i verkliga livet.

Invandringsnegativa och främlingsfientliga partier är inte att leka med. Uppkommer de i rätt ögonblick och med skickliga ledare kan de ganska snabbt roffa åt sig en ansenlig mängd väljare från framförallt de större och statsbärande partierna. Sverige lyckades under lång tid hålla främlingsfientliga partier stången. Riksdagens socialdemokrater och moderater såg till att den politiska invandringsdebatten hölls kort och under lågmälda och kontrollerade former. Hanteringen av invandringsfrågan styrdes av insikten om att S och M hade mycket att förlora och inget att vinna på en öppen och upphetsad debatt om invandringens problem.

Detta tysta förhållningssätt stod pall under flera decennier. Med Sverigedemokraterna kom spelplanen att förändras. SD har mer än fördubblat sig två riksdagsval i rad och har nu 13 procent av rösterna. Att försöka tiga eller demonstrera ihjäl SD låter sig inte längre göras.

SD har hittills kunnat åka på en räkmacka. De andra partierna bjuder SD på gratis väljare genom att ställa upp på en ordning där det alltid är sju partier i den ena ringhörnan så fort det vankas invandringsdebatt. Självklart är det så att det i invandringspolitiken – likt inom andra stora och viktiga politikområden - finns plats för tre, fyra rimligt hedervärda och underbyggda uppfattningar. Det är de andra partiernas uppdrag och ansvar att lämna dagens hopplösa uppförandekod där ingen realpolitik diskuteras med SD.

Jag begriper och respekterar tveksamheten och oron för att normalisera ett parti som SD. Sådana saker avgör emellertid väljarna. Det finns en växande förväntan om att invandringsfrågan ska kunna diskuteras på ett öppet och vettigt sätt. Invandringskritiken är redan normaliserad. Förr eller senare måste även riksdagen mogna och inse fakta. Statsminister Stefan Löfven har möjligheten att ta initiativ där den ängsliga beröringsskräcken släpps. Det vore bra för Sverige. Och det vore mycket bra för Socialdemokraterna.

Widar Andersson, chefredaktör på S-märkta Folkbladet Östergötland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev