fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så gick Timrå från byråkratiskt krångel till snabba beslut: ”Inget utrymme för populism”

Publicerad: 5 juli 2022, 04:00

Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå, hyllar den nya modellen med gemensam beredning där politiker, tjänstemän och fack deltar

Foto: Samuel Åsgård

Genom att politiker, tjänstemän och fack samarbetar om verksamhetsplan och budget har Timrå fått en enklare och snabbare beslutsprocess. ”Det finns inte utrymme för populism”, säger kommunchefen Andreaz Strömgren.

Ämnen i artikeln:

PolitikerTjänstemänEkonomiSamverkanSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Under årets Almedalsvecka är Timrås kommunchef Andreaz Strömgren på plats för att berätta om hur man på fyra år har revolutionerat beslutsfattandet i kommunen. 

– Tidigare var vår planering ett byråkratiskt mästerverk som slutade med enorma underskott och att inga uppdrag blev genomförda. Styrningen fungerade inte, konstaterar han. 

Nu är det andra tider. Greppet som Timrå införde för fyra år sedan var att ha en gemensam beredning av verksamhetsplan och budget. I denna ingår alla fullmäktiges politiker och ett urval av tjänstemän från förvaltningarna och fackliga representanter. De delas in i smågrupper som tillsammans ska enas om fokusområden och prioriteringar. 

Enligt Andreaz Strömgren har den nya processen lett till ett helt annat samtalsklimat mellan politiker, tjänstemän och fackliga företrädare. 

– De är vana att prata med varandra på ett respektfullt sätt och vana att lyssna på varandra. Det finns en respekt och en förmåga att föra dialog som inte fanns förut. 

Lösryckta förslag utan förutsättningar att bli verklighet har också blivit allt ovanligare sedan den nya modellen infördes. 

– Det finns inte utrymme för populism i den här arbetsprocessen, säger Andreaz Strömgren. 

Det är inte bara samtalsklimatet som har förändrats. I och med att den gemensamma beredningen ofta leder fram till bred politisk enighet finns det andra förutsättningar för tjänstemännen att planera för genomförandet av beslut redan innan de är klubbade i fullmäktige. Det gör att många beslut i dag blir verklighet snabbare. 

– Det finns en beredskap i organisationen att genomföra det som finns i den gemensamma analysen, säger Andreaz Strömgren. 

Helt utan baksidor är dock inte den nya modellen. 

– Det finns en risk att det upplevs som ett tjänstemannastyre i större utsträckning där man inte får det politiska utrymmet som man vill ha. Det finns ju vissa politiska förslag som man vill lägga även om man vet att de inte kan genomföras, på grund av det är symboliskt viktigt. Den typen av förslag ger den här modellen inte samma utrymme till.

Han betonar dock att det fortfarande finns plats för de politiska partiernas ideologiska skillnader. 

– Vi kommer överens om en gemensam grund. Sedan lämnar vi över till partigrupperna och då får de lägga in sina politiska förslag. Då gör de ändringar, lägger till och drar ifrån och stryker några uppdrag och fördelar om resurserna. 

Modellen ska utvärderas i ett forskningsprojekt som pågår på Mittuniversitetet. Timrå märker av ett allt större intresse från andra kommuner.

– Det är många som tittar på oss och vill veta hur vi gör. Vi har bjudit in flera kommuner på studiebesök, berättar Andreaz Strömgren.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev