Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så får vi fler unga kommunpolitiker

I Örebro arbetar vi aktivt med att engagera yngre personer i politiken. Genom att lära av vårt projekt kan andra kommuner hitta spännande arbetsformer, värna mångfalden och minska antalet avhopp från fullmäktige och den lokala politiken.

Publicerad: 16 november 2011, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När ”våra” unga träder in i politiken vet de vad som väntar dem och de är stärkta av sin kunskap och vågar ta för sig på en gång, skriver Yvonne Nordlund.

Foto: Projekt Örebro


Ämnen i artikeln:

LokalpolitikFunktionsnedsättning

Det är inte så konstigt att avhoppen duggar tätt i kommunfullmäktige, som utvecklingen beskrivs i Dagens Samhälle nr 38. Jag tror att det finns fler anledningar till de unga kvinnornas avhopp än de som beskrivs i artikeln. Visst, det finns tydliga orsaker som familj, studier, flytt och brist på tunga uppdrag, men jag vill gärna lägga till ett par andra fenomen.

Projekt Örebro Deltar har sedan starten 2010 funnit andra skäl hos yngre personer till varför de lämnar politiken och det tyngsta handlar helt enkelt om följande: Kommunfullmäktige är grått, segt och allmänt tråkigt!

80- och 90-talisterna kan konsten att prioritera sina livsuppgifter och då väljer man naturligtvis att tillbringa sin fritid med familjen eller med berikande studier. Ett annat och viktigt skäl är att majoriteten av våra förtroendevalda saknar en grundläggande politikerutbildning. Man går helt enkelt vilse i detta demokratiska etablissemang.

Projektet Örebro Deltar arbetar aktivt med att engagera yngre personer till politiken och de flesta av deltagarna har någon form av funktionsnedsättning. Historiskt sätt har dessa människor förpassats till funktionhinderrörelsen eller till kommunala handikappråd, i tron att deras intresse begränsar sig till funktionshinderpolitik.

Konsekvenserna av detta är att det råder brist på mångfald i kommunpolitiken och besluten tas av dem som inte har praktisk erfarenhet av funktionshinder. Projektdeltagarna utbildas i samhällskunskap, lagstiftning, retorik och funktionshinderkunskap. Man lär sig den demokratiska processen, studerar föredragningslistor och protokoll och praktiserar tillsammans med politiker på lokal, regional och nationell nivå.

När ”våra” unga träder in i politiken vet de vad som väntar dem och de är stärkta av sin kunskap och vågar ta för sig på en gång. De visar på alla möjligheter som finns för en tillgänglig politik genom att ta fram sina egna anpassningar på olika möten. Det kan vara hörslingor eller förstorad text. Deltagarna kan påvisa att man inte kan ta sig in i fullmäktigesalen eller upp på podiet på grund av smala dörrar eller avsaknad av ramp.

Vi ser gärna att fler kommuner kopierar vår idé om mångfald i politiken, då får vi säkert se nya spännande och för alla tillgängliga arbetsformer och färre avhopp från fullmäktige i landets kommuner.

Yvonne Nordlund, Projektledare Örebro deltar

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev