måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så blir regionens utbetalningar till kommunalråd lagliga

Publicerad: 10 februari 2022, 10:13

”Billigare lösning än att skapa ett kommunförbund”, enligt Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos, Izabelle Nordfjell

Genom en organisationsförändring ska Region Västerbottens ersättningar till kommunalpolitiker bli lagliga. Arvodena kommer att ligga kvar på samma nivåer, trots kritik mot att de är för höga.

Ämnen i artikeln:

ErsättningsreglerArvodenKommunallagen

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Som Dagens Samhälle tidigare berättat har regionrevisorerna i Västerbotten kritiserat hur arvoden till ledamöterna i beredningen för regional utveckling är utformade. 

LÄS MER: Revisorer: lagbrott är regionen arvoderar kommunpolitiker 

I beredningen sitter flera kommunpolitiker, men att en region betalar ersättning till personer som inte är förtroendeavalda i regionen är ett brott mot kommunallagen, hävdade revisorerna. 

Nu görs organisationen om för att arvodena ska kunna betalas ut på ett lagligt sätt. Beredningen läggs under regionfullmäktige, som väljer ledamöterna. Därmed är ledamöterna formellt förtroendevalda.

– Vi ska leva upp till kommunallagen men vi är också skyldiga att samverka med kommunerna. Det här blir en billigare lösning än att skapa ett kommunförbund, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande, till Norran. 

Nivåerna på arvodena till ledamöterna i beredningen har fått kritik i lokala medier, bland annat får Umeås kommunalråd Hans Lindberg över 300 000 kronor per år för sitt uppdrag. 

Inför regionfullmäktiges sammanträde i tisdags hade Vänsterpartiet föreslagit att arvodena skulle halveras, men det förslaget gick inte igenom. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev