Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

Så agerar Huddinge efter skjutningen där två barn skadades: ”Det värsta jag varit med om”

Publicerad: 19 juli 2021, 12:05

Poliser på plats i Visättra i Flemingsberg i Huddinge där två små barn skottskadades på lördagskvällen

Foto: Christine Olsson/TT

Huddinge kommun har öppnat en tillfällig samlingsplats i Visättra, med anledning av helgens skjutning som drabbade två små barn. Samlingsplatsen håller öppet hela veckan.
– Det här är det värsta jag varit med om i mitt arbete, säger kommunens säkerhetssamordnare Catarina Klockerud.


 

Kommunens tjänsteperson i beredskap, TiB, blev på lördagskvällen uppringd av länsstyrelsen om en skottlossning i bostadsområdet Visättra, nära Flemingsberg i Huddinge kommun. Genom en kris-app informerades kommunens ledning, förvaltningschefer och andra för säkerheten viktiga funktioner snabbt om vad som hänt.

En avstämning gjordes därefter med polisens yttre befäl för att sondera terrängen och förhindra att fältarbetare, fritidsledare och andra kommunala företrädare skulle hamna i ett område i kaos. Polisen bedömde på lördagskvällen att den så kallade POSOM-gruppen inte behövde aktiveras. Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och beredskap.

– Förmodligen gjordes bedömningen att gruppen inte behövde aktiveras eftersom människor gått hem, säger Catarina Klockerud, som varit säkerhetssamordnare i Huddinge i 4,5 år.

Tidigt på söndagen träffades sedan representanter för berörda kommunala förvaltningar. Först då stod det klart att det var två små barn som hade skjutits i benen och att deras skottskador inte var livshotande. I samband med att Tjänstepersonen i beredskap och Catarina Klockerud blev inbjudna till polisstationen i Flemingsberg fick de också namnen på de skadade barnen. Detta för att de i sin tur skulle informera förskolan och skolan om vad som hänt.

Nu har kommunen via Hyresgästföreningen fått en samlingsplats i Visättra, dit barn, föräldrar och andra kan vända sig. Kommunen bemannar lokalen med tre personer och som planerna ser ut mitt på måndagen ska den vara öppen veckan ut.

– Det kan komma sena reaktioner och då kan vi erbjuda socialförvaltningens samtal, råd och stöd, säger Catarina Klockerud.

Redan på söndagskvällen gjorde den samordnande gruppen en första utvärdering av hur arbetet efter händelsen fungerat. Man bedömer att samverkan med polisen och mellan förvaltningarna har fungerat bra. 

– Men det här det värsta jag varit med om som säkerhetssamordnare, säger Catarina Klockerud.

Fotnot: Det var i lördags kväll som två små barn skottskadades i bostadsområdet Visättra i Huddinge. Barnen var ute och lekte när det hela inträffande. Larmet till polisen kom 20.16. Enligt polisen var barnen inte måltavla för skjutningen. Två timmar senare anhöll polisen nio personer vilka betecknas om gängkriminella, som misstänkta för inblandning i skjutningen.

Vivianne Sprengel

redaktion@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev