Demokrati
S: Vi värnar kvinnors rätt till sina egna kroppar
Om Sverigedemokraterna fick bestämma skulle vår abortlag vara hårdare än Rumäniens, Tjeckiens och Bulgariens. Mitt och Socialdemokraternas besked är tydligt: kvinnors rätt till sin kropp och till en god vård måste stå i centrum. Abort är en naturlig del av hälso- och sjukvården och ska självklart utföras av berörda medarbetare i vården, skriver socialminister Annika Strandhäll (S).
Publicerad: 16 juli 2018, 03:05
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Nyligen ställde SVT frågor om Sverigedemokraternas förslag om en kraftig insänkning av aborträtten till vecka tolv. Då svarade SD-ledaren Jimmie Åkesson att det är främst i fallerande familjer där abort förekommer:
”Det är ju kanske inte i första hand i de främst fungerande familjerna där abort är aktuellt, utan det är ju i de familjer som fallerar snarare där det är aktuellt,” konstaterade Åkesson.
Det är ett uttalande som är totalt respektlöst mot Sveriges alla kvinnor. Att göra en abort är inget lättvindigt beslut. Det tas av kvinnor i olika åldrar och av olika skäl. Det är svåra beslut och inte något som går att bagatellisera. Att peka ut och stigmatisera kvinnor som gör abort genom att svartmåla deras familjer är provocerande och påminner om en kvinnosyn som hör hemma som avskräckande exempel i historieböckerna.
Höstens val är ett val där de sexuella och reproduktiva rättigheterna i Sverige står på spel. SD går till val på att sänka gränsen för abort till tolv veckor. Det är en kraftig begränsning som skulle innebära att många ofrivilligt gravida tvingas fullfölja en oönskad graviditet. Det är sex kvinnor om dagen som SD därmed vill förvägra abort.
Att som kvinna tvingas fullfölja en graviditet mot sin vilja låter som något ur The Handmaid’s Tale och hör inte hemma 2018. Det är inte att ha rätten att bestämma över sin egen kropp.
Om Jimmie Åkesson fick bestämma skulle vår abortlag därmed vara hårdare än Rumäniens, Tjeckiens och Bulgariens. Sverige skulle gå mot att bli ett av de mest konservativa länderna i Europa när det gäller kvinnors rättigheter. Rent ut sagt bakåtsträvande.
Den svenska abortlagen är en smart skriven lagstiftning. Aborten är helt fri till och med vecka 18. Till dess behöver kvinnor inte motivera eller förklara skälen bakom sitt svåra beslut. Därefter är det bara i de fall synnerliga skäl finns – cirka 1 procent av alla aborter som sker – som abort medges. Den bortre gränsen för när en abort får göras ens i särskilda skäl avgörs inte av någon politiker utan av vetenskap och profession. När ett foster kan överleva utanför mammans kropp, är abort förbjudet. Detta är en gräns som flyttar sig, helt utan riksdag eller regerings politiska tyckande. Vetenskapen styr och i dag kan svensk hälso- och sjukvård rädda barn som föds i vecka 22.
Dessutom driver SD att barnmorskor ska ha rätt att vägra medverka vid abortvård. Detta skulle begränsa tillgängligheten och leda till att ofrivilligt gravida inte får den vård de har rätt till. Mitt och Socialdemokraternas besked är tydligt: kvinnors rätt till sin kropp och till en god vård måste stå i centrum. Abort är en naturlig del av hälso- och sjukvården och ska självklart utföras av berörda medarbetare i vården.
Jag vill att unga kvinnor ska känna att Sverige är ett land där de får stöd i tuffa beslut, inte ett moraliserande samhälle som begränsar deras frihet och rättigheter. Kampen för kvinnors rättigheter har nästan alltid gått framåt, inte spikrakt men långsamt och som ett resultat av många kvinnor och mäns slit. Alltid med konservativa krafter som antingen försöker förhala besluten eller vrida klockan tillbaka. Vi har därför aldrig kunnat ta dessa rättigheter för givet.
SD verkar vara besatta av att bestämma över kvinnors kroppar och sexualitet. Jag tror de flesta kvinnor säger nej tack till att ge SD denna rätt.
Annika Strandhäll, socialminister (S)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.