torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S-topp: ”SKR behöver fundera på transparensen”

Publicerad: 8 juni 2022, 14:41

”Anders (Knape) har visat att han värnar SKR som organisation genom att ta ansvaret att avgå”, anser vice ordföranden Anders Henriksson. Foto: Henrik Montgomery/TT, Thomas Carlgren

Anders Knapes misstänkta sexköp har inte skadat bilden av SKR – men det finns anledning till självrannsakan. Det anser vice ordföranden Anders Henriksson (S): ”Hur kan SKR vara så transparent som möjligt?”

Ämnen i artikeln:

SKRAnders KnapePeter Danielsson

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Sveriges Kommuner och Regioner skakas av Anders Knapes avhopp. Den förre ordföranden misstänks för köp av sexuell tjänst och meddelade i fredags att han lämnar posten – ett besked som chockade politikerkollegor i organisationens högsta beslutande organ. SKR:s presstjänst meddelar att inget avgångsvederlag betalas ut.

Andre vice ordförande Anders Henriksson tycker att Anders Knape tog sitt ansvar som avgick.

– ​​Jag tror att alla inser hur fullständigt oacceptabelt det är att köpa sex, det ska inte finnas minsta tvivel om det. Men Anders är inte dömd, han är misstänkt. Jag tycker att Anders har visat att han värnar SKR som organisation genom att ta ansvaret att avgå, han visar att SKR är viktigt.

Har situationen skadat bilden av SKR?
– Det är inte min uppfattning. SKR är en stor organisation som företräds av väldigt många, det är inte en person som är avgörande för SKR:s ställning och styrka. 

LÄS MER: SKR:s tillfälliga ordförande: ”Jag har fullt förtroende för Knape”

SKR fick i november hård kritik av coronakommissionen. I våras fick organisationen även en känga av docent Louise Bringselius och professor Bo Rothstein som på DN Debatt beskrev den som ”en dold maktstruktur”. Behöver SKR rannsaka sig självt? Anders Henriksson svarar både ja och nej på den frågan. Han medger att det har funnits brister i samordningen under pandemin – samtidigt tycker han att mycket har fungerat bra.

– Det som gjorts när det gäller IVA-samordning eller läkemedelssamordning har varit väldigt positivt. All samordning kan utvecklas och bli bättre, men det är inte en ensidig bild av att det inte har fungerat.

Behövs det mer insyn i SKR?
– Det är en sådan fråga SKR måste fundera på framöver: hur kan SKR vara så transparent som möjligt? Vissa delar är svåra i och med att vi är en arbetsgivare. Jag tycker att vi behöver fundera på hur vi kan vara mer transparenta i framtiden än vi är i dag.

Kommer du själv att lyfta den frågan?
– Det är en fråga som måste lyftas med de andra partierna i SKR framöver. Vi står inför en kongress i mars då det ska väljas ny ledning, det är en fråga för en ny ledning att diskutera.

LÄS MER: Knapes avgång en chock för kommunalrådet 

Enligt Dagens Samhälles uppgifter är moderaten Peter Danielsson huvudkandidat som ny ordförande. Han är kommunstyrelseordförande i Helsingborg men har meddelat att han lämnar posten efter valet i höst. 

DS har sökt Peter Danielsson för en kommentar. Politikern svarar på mejl att han är upptagen med stadsmässan som pågår i kommunen och tillägger: ”Det finns inte så mycket att säga just nu annat än att jag som nummer två i styrelsen för Moderaterna har tagit över gruppledaransvaret tills vår valberedningsprocess är klar och styrelsen kan välja en ny ordförande.”

Anders Henriksson har ingen favorit till ny ordförande.

– Det är en process som Moderaterna måste hantera, där har jag inga synpunkter utan det överlåter jag till Moderaternas valberedning att hantera.

LÄS MER:

Örjan Björklund: Knapes misstänkta sexköp SKR:s största kris – hittills

Jiang Millington: Nu måste maktfaktorn SKR genomlysas – ordentligt

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev