tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

”S står upp för ett samhällsbygge för alla”

Efter en turbulent mandatperiod – i en osäker omvärld – är det viktigare än någonsin att Sverige håller ihop. Vi socialdemokrater går till val på att fortsatt attackera ojämlikheten, segregationen och kriminaliteten i våra storstäder och för att utveckla service och välfärd i hela landet, skriver Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S) och Ardalan Shekarabi, civilminister (S).

Publicerad: 5 juli 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Socialdemokraterna / Rickard Kilström


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaKommunerVälfärdSocialtjänstenSegregation

Vi vet att det är i kommunerna som framtiden avgörs. Trots att mycket skiljer sig åt mellan olika delar av Sverige är det samtidigt många utmaningar som är gemensamma.

Nästan överallt står hälso- och sjukvården inför att lösa ekvationen med en åldrande befolkning, stora pensionsavgångar och högre krav på specialiserad vård. Regeringen har utformat satsningar på vården i samarbete med SKL och miljardsatsar på cancervården, förlossningsvården och kvinnors hälsa och på bättre förutsättningar för vårdprofessionerna.

Skolan står på vissa håll inför ett vikande elevunderlag, och på andra håll problem med att bereda allt fler barn plats. Överallt krävs dock kraftfulla insatser för att hantera lärarbristen och se till att vi utbildar lärare i hela landet. Regeringen gör därför den största investeringen på över ett decennium för att möta lärarbristen, höja kunskapsresultaten och skapa en mer jämlik skola.

Ojämlikheten märks redan i skolan men har tillåtits öka i hela landet. Vi måste hantera orättvisan i att en del kommuner och landsting tvingas höja skatten för att ha råd att fortsätta driva byskolan, medan andra år efter år har råd att sänka skatten och ändå göra de investeringar som krävs.

Regeringen lägger bland annat 10 miljarder kronor per år för att skapa långsiktiga förutsättningar för företrädare i kommuner och landsting. Vi måste satsa där behoven är som störst. Därför vill vi höja skatten för miljonärerna och sänka den för pensionärerna. Därför flyttar vi också resurser från storbankerna till skolbänkarna.

Men om Sverige ska hålla ihop räcker det inte med satsningar på skola och välfärd – det krävs också att vi står upp för de progressiva värderingar som vi gemensamt håller högt i detta land. Det är i våra kommuner som det viktigaste arbetet utförs för att bryta segregationen, bekämpa diskrimineringen och hedersbrotten och skapa trygghet på gator och torg. Det är för lärare, socialsekreterare och vårdpersonal de svåra frågorna och de tuffa besluten uppstår i vardagen.

Det kan handla om att stå upp för flickor och kvinnors frihet, barns rätt till sin egen kropp, rätten att själv bestämma vad man ska ha på sig, vem man älskar och att få samma möjlighet att forma sina liv och samhället. Det handlar om att motverka diskriminering på grund av kön, etnicitet eller bakgrund.

I Sverige ska vi umgås som jämlikar och dra nytta av allas kompetens. Vårt land ska vara en plats där människor är fria att förverkliga sina drömmar. För att säkra det krävs ett arbete för jämställdhet och jämlikhet i våra kommuner – varje dag. Det krävs tillit till välfärdens medarbetare, och att vi inte tummar på det vi tror på, även om det uppstår kulturkrockar. Det krävs att polis, socialtjänst och skola får de resurser och förutsättningar som krävs för att kunna samarbeta med att lösa lokala problem.

Det krävs också att människor, stadsdelar eller hela orter inte känner sig övergivna av staten. Oavsett om det handlar om att veta att polis och räddningstjänst kan komma fram i tid, eller att det finns statlig service och statliga jobb i närheten.

Det gäller överallt, oavsett om det är i Angered, Skellefteå eller Kalmar. Därför tänker regeringen också fortsätta arbetet för att myndigheter och statlig verksamhet ska komma alla medborgare till godo - inte bara i Stockholm. Valet 2018 kommer att stå här: mellan ett förmögenhetsbygge för några få eller ett samhällsbygge för alla.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)

Ardalan Shekarabi, civilminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev