Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

(S)ocialliberaler står inför ett vägskäl

Sverige är på väg åt helt fel håll och det är Socialdemokraternas fel. Ett genuint borgerligt parti kan aldrig frivilligt stötta en politik som medvetet skadar Sverige. Om makten är viktigare än principer kan Liberalerna lämna Alliansen, skriver kristdemokraten Felicia Sundmark.

Publicerad: 8 oktober 2016, 09:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Makt är ett medel och inte ett mål, i alla fall för oss som inte är populister, skriver Felicia Sundmark (KD) om Jan Björklunds utspel.


Ämnen i artikeln:

AlliansenSocialdemokraternaKristdemokraternaLiberalerna

Tidigare i veckan framkom det i en intervju med Jan Björklund (L) att han anser att Alliansen bör regera tillsammans med Socialdemokraterna efter nästa val. Som borgerlig väljare och som Allianskollega häpnar jag. Hela poängen med att bilda Alliansen var att bryta med den socialdemokratiska hegemonin.

Socialdemokraterna hade i tre mansåldrar begränsat svenska folkets frihet så till den mildra grad att en familj svårligen kunde få ekonomin att gå runt trots att båda vuxna jobbade heltid. Många unga människor förtidspensionerades, vårdköerna växte och den kommunala gråa skolan var normen.

I augusti 2004 bildades Allians för Sverige och de dåvarande partiledarna i Alliansen skrev en artikel där de presenterade sitt alternativ:

”I dag möts vi för att fördjupa samarbetet mellan våra partier. Vi gör det efter att under en längre tid ha märkt en ökad trötthet i synen på den socialdemokratiska regeringen. En befolkning som gör sig redo att byta regering börjar söka efter alternativet. Vi vill vinna deras förtroende.”

Det lyckades och 2006 vann Allians för Sverige valet och kunde bilda regering, vilket betydde oerhört mycket positivt för utvecklingen i vårt land. Skattetrycket sänktes genom jobbskatteavdraget. Frihetliga reformer som rut och rot gjorde att tjänster som tidigare varit svarta blev vita och fler fick råd att ta tillbaka makten över sina liv.

Den frihet som svenska folket röstade fram 2006 är nu på väg att försvinna. Många människor känner oro inför framtiden och den socialdemokratiska maktfullkomligheten gör åter intåg i vårt land. Miljöpartiet är en värdelös samarbetspartner om man ska tro Socialdemokraternas besked om att gå till val på egen hand inför 2018 och Sverigedemokraterna fortsätter att växa.

Sverige är på väg åt helt fel håll och det är Socialdemokraternas fel. Ett genuint borgerligt parti kan aldrig frivilligt stötta en politik som medvetet skadar Sverige. Att Alliansen aktivt skulle välja att sätta sig i en regering tillsammans socialdemokraterna är därför fullständigt uteslutet.

Om Alliansen går till val tillsammans, men håller dörren öppen för att bygga regering med Socialdemokraterna är Alliansen död. Vårt existensberättigande ligger i vårt gemensamma mål att skapa ett borgerligare Sverige fritt från socialdemokrati.

Om Jan Björklund får sin vilja igenom skulle vi vara tillbaka igen i svenskt 1970-tal med en splittrad borgerlighet och en maktfullkomlig socialdemokrati.

Jag växte upp i ett Sossesverige som värnade system över familjer, som inte såg människan som en egen varelse utan som en anonym kugge i ett socialistiskt maskineri. Alliansen bröt det synsättet, och det är vår skyldighet att fullfölja det uppdraget.

Om makten är viktigare än principer kan Liberalerna lämna Alliansen. Makt är ett medel och inte ett mål, i alla fall för oss som inte är populister.

Vi har kommit att vänja oss med liberala företrädare som vill könskvotera och begränsa småbarnsfamiljers uttag av föräldraförsäkringen, men att se borgerligheten fullständigt vika sig för sosseriet kan jag aldrig acceptera.

Vi måste bryta med sossenormen!

Felicia Sundmark, ordförande Kristdemokraterna, Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev