Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S: ”Med de blågröna blir det rea på allmännyttan igen”

Den tiden då politikerna i Stockholms stad fokuserade på att lösa bostadsbristen är till ända. I stället koncentrerar sig stadens borgerliga styre på försäljning av stadens hyresrätter och stoppar nybyggnation, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).

Publicerad: 19 november 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att lösa bostadsbristen är inte längre en prioritet i stadshuset.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån, Johanna Lundberg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

AllmännyttanHyresrätterStockholmBostadsbristenSocialdemokraterna

Varje dag tvingas Stockholmsföretag att avstå från att anställa kompetent personal som inte kan hitta bostad. Par som separerar tvingas bo kvar med varandra mot sin vilja och unga kan inte flytta hemifrån eller komma till Stockholm för att studera.

Bostadsbristen är Stockholms mest akuta problem. Och under några år har staden varit fokuserad på att så snabbt som möjligt komma till rätta med den. Nu ser den tiden ut att vara till ända, när Stockholms borgerliga styre koncentrerar sig på försäljning av stadens hyresrätter och stoppar nybyggnation.

Hyresrätten är en viktig bostadsform, särskilt i en stad som Stockholm. Det fick vi lära oss den hårda vägen efter den borgerliga majoritetens förra utförsäljningar av stadens hyresrätter. Den bromsade tillväxten och gjorde det svårt för människor att etablera sig i staden. Tyvärr verkar man inget ha lärt nu när man återtar makten.

Det är hyresrätterna som åstadkommer den lilla flexibilitet som finns på vår bostadsmarknad. När antalet sjunker försvåras människors möjlighet att flytta. När rörligheten minskar stiger priserna på bostäder med sådan fart att vanliga människor har svårt att köpa en bostad. Det var det som hände när 30 000 hyresrätter försvann under ett moderatlett styre förra gången.

I den budget som den borgerliga majoriteten presenterade framstår det klart att det är dags för nya ombildningar. Varför gör man då detta, när man vet vilka effekter det får? Svaret stavas ideologiska skygglappar.

Den teoretiska övertygelsen om att utförsäljningar skapar frihet har en negativ inverkan på den borgerliga förmågan att analysera hur verkligheten ser ut. Man förstår inte att inte alla har råd att köpa sin lägenhet. Man ser inte att alla inte vill köpa sin lägenhet. Man begriper helt enkelt inte att en sådan politik skapar bostadsbrist och minskar människors möjlighet att hitta ett rimligt boende.

Att Moderaterna skulle driva på för ombildningar var ingen överraskning. Miljöpartiet lovade dock innan valet att inga ombildningar skulle ske. Men röstar man fram ett moderat finansborgarråd får man moderat politik. Nu vet vi facit: Utförsäljningar av hyresrätter kommer vara en prioriterad fråga för den nya majoriteten under de kommande fyra åren.

Men detta är inte allt. Det nya styrets första tid har präglats av stoppade bostäder. På bara några veckor har man stoppat 3 000 lägenheter. Nyligen stoppades 78 nya hyresrätter i Stureby. Dessa var dessutom så kallade Stockholmshus, som skulle fått 2-3 000 kronor lägre månadshyra än annan nyproduktion.

Man talar gärna om vikten av blandade upplåtelseformer i bostadsområden. Men det finns bara en riktning: bort med hyresrätterna. I Stureby drev vi på för nya hyresrätter just för att få en bättre blandning av upplåtelseformer, då det finns få hyresrätter där. Men nu är det stoppat. Det skulle få dåliga konsekvenser för ”ljusinsläpp” bland småhusen, sa stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) som förklaring. Lite mindre sol satte stopp för många människors framtida hem.

Samma stadsbyggnadsborgarråd som argumenterat för att ombildningar behövs för att nå mer ”blandade upplåtelseformer” i olika områden. Blandade upplåtelseformer betyder en bra avvägning mellan hyresrätter och bostadsrätter. Men det verkar bara gälla på ställen där det finns många hyresrätter.

När vi föreslår att det ska byggas hyresrätter i områden präglade av bostadsrätter och småhus då säger det borgerliga styret nej. Vissa skulle kalla det klasspolitik, jag nöjer mig med att konstatera att olika villkor gäller för olika människor och områden under Stockholms nya styre.

I borgerlighetens första budget är alla ambitioner om att minska stadsbyggandet genom segregationen och öka den sociala hållbarheten borta. Viktiga satsningar som Stockholms profilprojekt för social hållbarhet, Fokus Skärholmen nämns inte med ett ord. Stockholms ambitionsökningar inom detta område har påverkat arbetsmetoder i hela bygg- och fastighetsbranschen, denna utveckling hotas nu.

När vi styrde fick vi upp takten på byggandet till rekordnivåer. Hälften av det vi ville bygga skulle vara hyresrätter. Av den enkla anledningen att det är det enda sättet att råda bot på bostadsbristen och att se till att människor kan få tillgång till ett eget hem, till en rimlig kostnad. Det gäller inte länge i Stockholm.

Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev