torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S-kvinnors ordförande: ”Män måste flytta på sig”

Publicerad: 30 april 2021, 11:48

”Även mitt parti, som ändå tagit fajten för många reformer för jämställdhet genom hundra år, har en bra bit kvar”, konstaterar Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor om DS granskning.

Foto: Gugge Zelander

Socialdemokraterna dominerar DS lista över kommunerna där en kvinna aldrig nått den politiska topposten. S-kvinnors ledare, som själv är aktiv i ett av mansfästena, är kritisk. ”Vi har inte ett jämställt samhälle”.

Ämnen i artikeln:

JämställdhetPolitikerSocialdemokraterna

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälles granskning visar att det finns 52 kommuner som aldrig har haft en kvinna som kommunstyrelsens ordförande. 24 av dem är S-styrda nu och många av dem har varit det i alla tider eller mycket länge.

– Vi har inte ett jämställt samhälle. Även mitt parti, som ändå tagit fajten för många reformer för jämställdhet genom hundra år, har en bra bit kvar. Det handlar både om representation och jämställdhetsreformer i övrigt, säger Carina Ohlsson, riksdagsledamot och förbundsordförande för S-kvinnor.

Hon är även kommunfullmäktiges ordförande i Lidköping, en av de kommuner där en kvinna aldrig varit kommunstyrelsens ordförande. Också bland kommunens övriga nämndordförandena dominerar männen.

– Lidköping är ganska starkt manligt präglat. Vårt näringsliv har historiskt varit ganska likt Göteborgs med verkstadsindustri och hamnverksamhet, säger Carina Ohlsson.

Socialdemokraterna styr nu Lidköping tillsammans med C, KD och MP. S-politiker har ända sedan 1994 hållit i ordförandeklubban i kommunstyrelsen, så partiet har haft gott om chanser att välja en kvinna. 

LÄS MER: Mansfästen: Här är kommunerna där en kvinna aldrig styrt. 

Carina Ohlsson berättar att det genom åren har funnits kvinnor som kandiderat, men ingen av dem har lyckats samla större stöd än den ledande manliga kandidaten. Och hon tror att även kvinnor ofta tänker sig ledaren som en man eftersom det är det vanligaste.

– Jag sitter också i många valberedningar och det är så att kvinnor tänker efter lite extra innan de tar ett uppdrag. Kvinnor tar ju större delar av det obetalda arbetet som ansvar för barn, hem och äldre släktingar. Dessutom vet vi ju att kvinnor blir mycket mer utsatta för hat och hot än män eftersom det fortfarande är utmanande att en kvinna har den yttersta makten.

Socialdemokraterna drev tidigt frågan om varvade listor och att hälften av ministrarna ska vara kvinnor. Men efter det förra kommunvalet sjönk partiets andel kvinnliga kommunstyrelseordförande från 41 till 31 procent.

På listorna över kandidater till fullmäktige var visserligen 47 procent kvinnor, men Dagens Samhälles granskning visade att andelen på toppositionerna endast var 40 procent.

– I partiet driver vi förstås frågan om hur makten ska fördelas jämnt. Och det innebär ju också att män måste flytta på sig, säger Carina Ohlsson.

”Kvinnor tänker efter lite extra innan de tar ett uppdrag”

Finns det en paradox när det handlar om att driva frågor om kvinnlig representation i ett parti som S? Vem ska ni övertyga internt när alla redan säger att de är för?
– Ja, det är ju ingen som skulle säga att man är emot jämställdhet, då handlar det om representation, rättigheter och resurser, säger Carina Ohlsson.

Men hon lägger till att det kan finnas de som anser att partiet redan nått långt bara genom att det är varannan kvinna på kandidatlistorna.

Carina Ohlsson har varit riksdagsledamot sedan 1998. Dessförinnan satt hon i kommunstyrelsen i hemkommunen.

Tror du att du hade kunnat bli kommunstyrelsens ordförande om du hade valt att fortsätta din karriär i Lidköping?
– Det kanske inte hade varit omöjligt, för det är klart att jag är en av de starkare politikerna.

LÄS MER: Färre kvinnor leder kommunstyrelsen. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev