torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S-krav: Mer pengar för flyktingmottagandet

Publicerad: 19 oktober 2021, 06:50

Ett 20-tal arbetarekommuner är redo att strid på S-kongressen. Foto: Marko Säävälä/TT

Kommunerna får för lite statligt stöd för flyktingmottagandet. Det anser ett 20-tal arbetarekommuner som tänker ta strid på S-kongressen för ett femårigt stöd i stället för dagens tvååriga.

Ämnen i artikeln:

FlyktingmottagandeSocialdemokraterna

Kommunerna är i dag skyldiga att ta emot asylsökande som har fått uppehållstillstånd. Staten kompenserar kommunerna för kostnaderna för mottagandet.

Det handlar dels om kostnader som uppstår för kommunerna, dels riktat stöd till nyanlända under den första tiden i Sverige.

Det består av en schablonersättningen som betalas ut till kommuner med ett fastställt belopp per mottagen person. Därtill betalar staten en etableringsersättning för nyanlända som deltar i etableringsprogrammet. Ersättningarna betalas ut i max två år.

Det här räcker inte, anser en lång rad arbetarekommuner. I ett 30-tal motioner, både från arbetarekommuner och enskilda, med likalydande skrivningar till kongressen i november, kräver de att ”Socialdemokraterna verkar för att staten kompenserar kommunerna för kostnaderna kopplat till flyktingmottagande under de fem första åren efter att uppehållstillstånd beviljats”.

Men partistyrelsen är kallsinnig och avstyrker kraven.

Att så många arbetarekommuner står bakom kraven tyder dock på att det blir en debatt på kongressen. En av dem är Karlstad arbetarekommun.

– Etableringstiden är ju inte två år. Den har gått ned och är väl fem till sju år i dag, men hur det ser ut efter pandemin vet jag inte riktigt. Vi har kommuner i Värmland, Filipstad till exempel, som tagit emot många och som har det väldigt tufft, säger ordförande Sofia Magnusson till TT.

Att kommunerna tvingas ta alla kostnader efter två år riskerar att påverka kommunens hela ekonomi och gå ut över kärnverksamheten, varnar hon.

Även partiledningen pratar om vikten av att få tillstånd en snabbare etablering på arbetsmarknaden och en bättre integration. Det är viktigt att man förstår kopplingen till kostnaden, anser Sofia Magnusson.

– Vi vill ju vara välkomnande och få tillstånd en bättre integration. Då är det är viktigt att vi bär kostnaderna solidariskt, säger hon.

Även Malmö arbetarekommun står bakom kravet på en förlängning till fem år.

– Även om etableringstiden de senaste åren gått från nio till cirka fem år, så är det fortfarande en stor skillnad mellan den tid som staten står för kostnaderna och den tid det tar för att etablera sig och få ett jobb. I och med att migrationspolitiken är ett statlig ansvar så tycker vi att det är rimligt att staten faktiskt tar ett ansvar under hela etableringstiden för de här personerna, säger ordförande Joakim Sandell till TT.

– Många har ju sett det här problemet i kommunerna och uppmärksammat att det är ett fel i systemet. Om etableringstiden är fem år, är det rimligt att staten står för den faktiska tiden, säger han.

Socialdemokraternas kongress hålls i Göteborg den 3–7 november.

Moderaternas partistyrelse föreslår till sin stämma i helgen att staten ska ta ett större ansvar för kostnaderna. Även de föreslår att ersättningstiden ska utökas från dagens två år till fem år.

Owe Nilsson/TT

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev