lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Demokrati

S har tappat var femte sympatisör

Publicerad: 24 augusti 2015, 09:48

Inget annat parti har tappat så mycket efter valet som regerande S. Foto: Bertil Ericson, TT

Sedan valet i september har inget parti tappat fler sympatisörer än Socialdemokraterna. S har tappat nästan var femte röst och är nu nere i 25 procent i en fallande trend.

Ämnen i artikeln:

Socialdemokraterna

I förra veckan debatterades det friskt om opinionsmätningen från Yougov, som gav SD drygt 25 procent, var tillförlitlig. Dagens Samhälle anser att det bästa är att väga samman flera mätningar (poll of polls) för att beräkna ett genomsnitt.

Poll-of-polls-metoden anses också vara mest tillförlitlig av statsvetare. Normalt ingår sju till åtta mätningar i DS Poll of polls. Mätningarna är både telefon- och webbaserade. I sommar har det dock gjorts få mätningar och tidigare siffror från institut som Ipsos, Novus och Skop bedömer vi efter sommaren inte längre aktuella.

Vi har därför tagit bort de undersökningar som är minst två månader gamla för att få ett färskare snitt från de fem mätningar som gjorts i juli-augusti. Enligt dessa fem, baserat på totalt 7 850 intervjuer, har SD i dag nästan 21 procent av opinionen bakom sig.

Sverigedemokraterna är i en stabil trend. Att diskutera enskilda opinionsmätningars metodik är ett stickspår och förändrar inte utvecklingen. SD har varit på uppgång länge och har för närvarande ett extremt momentum efter den senaste tidens händelser relaterade till invandringsfrågan.

Bara sedan i juli har SD gått upp med hela 3 procentenheter i DS Poll of polls.

Samtidigt är utvecklingen mycket bekymmersam för Socialdemokraterna, som gått från 31 till 25 procent av opinionsstödet.

Sifos mätning som publicerades i helgen visade dessutom att SD blivit största parti i gruppen ”arbetare”, vilket sände rysningar genom partiet och svensk fackföreningsrörelse.

Den växande oron i LO-leden förklarar den trevare som LO:s andreman Tobias Baudin gjorde för några dagar sedan; han uppmanade S och M att göra upp om migrationspolitiken (och därmed spräcka samarbetet med MP).

”Att något behöver göras för att få Socialdemokraterna att börja agera i invandringsfrågan är uppenbart sedan länge. I de högre nivåerna föll det på Tobias Baudin att ta på sig rollen att omtala att kejsaren är naken”, kommenterade Folkbladet (S) utspelet från Baudin.

Inom kort presenteras mätningarna från telefonbaserade Novus och Ipsos. Sannolikt visar de också liknande siffror för S och SD, om än inte lika dramatiskt som från Yougov och övriga webbpaneler (Sentio, Inizio).

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev